Tisk
Makové kuličky s rybízem
Když se zadíváte na fotografii kuličky, napadne vás, že základ tohoto moučníku může být hrách? Spojení Hrašky Vanilka a máku je neuvěřitelně dobré a zdravé.A v tom je skryto tajemství Hrašky Vanilka, je zdravá a dá se z ní připravit mnoho úžasných dobrot.Mák je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Je to přírodní unikát. Stojí za to ho zařazovat pravidelně do jídelníčku. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťavnatý, spojením s Hraškou Vanilka vznikne zdravá lahůdka.Varianta, která stojí za vyzkoušení, je do makové kuličky schovat sušenou švestku, kterou jsme naplnili mandlí.
Porce 0
Kalorií
Ingredience
Hraškové máslo
- 50 g Hrašky Vanilka
- 100 g sušeného sójového mléka
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje, másla
- 600 ml vody Vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
- 150 g mletého máku
Ochucení krému
- 50 g pikantní marmelády višňová, meruňková, rybízová podle chuti
- 50 g čokolády, není nutné podle chuti
- rum dle chuti / není nutné
Dohotovení
- sušené švestky
- mandle
Instrukce
- Mák ochutnáme a zkontrolujeme, zda není hořký.
- V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr, mletý mák a sůl.
- Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má při vaření jiné vlastnosti.
- Vodu a olej přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťávnatý.
- Nakonec podle chuti přidáme pikantní marmeládu, čokoládu či rum.Chuť makového krému je jemná, přidáním marmelády či čokolády získáme svěží chuť.
- Kaši vyšleháme ponorným mixerem na hladký krém. Šlehání je velmi důležité, neboť z kaše vykouzlí hedvábný krém.
- Necháme vychladnout.
Dohotovení
Kuličky s rybízem či jiným ovocem.
- Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a vyválíme kuličky, které obalíme v oraženém máku a ozdobíme rybízem, či jiným ovoce a necháme vychladit.
Varianta: Kuličky plněné sušenými švestkami a mandlemi.
- Mandle spaříme a sloupneme.
- Sušené švestky spaříme. Pokud jsou švestky tvrdé a vysušené, necháme je chvíli nabobtnat v malém množství převařené vody.
- Švestky trochu osušíme. Do každé švestky vložíme mandli.
- Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a do každé vložíme jednu naplněnou švestku a zabalíme ji.
- Mák na obalování na sucho orestujeme na pánvi.
- Hotové kuličky můžeme obalit v opraženém máku, v nasekaných oříšcích či kokosu.
- Před podáváním necháme vychladnout.
Poznámky
Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko