Makové kuličky s rybízem

Tisk

Makové kuličky s rybízem

Když se zadíváte na fotografii kuličky, napadne vás, že základ tohoto moučníku může být hrách?
Spojení Hrašky Vanilka a máku je neuvěřitelně dobré a zdravé.
A v tom je skryto tajemství Hrašky Vanilka, je zdravá a dá se z ní připravit mnoho úžasných dobrot.
Mák je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Je to přírodní unikát. Stojí za to ho zařazovat pravidelně do jídelníčku. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťavnatý, spojením s Hraškou Vanilka vznikne zdravá lahůdka.
Varianta, která stojí za vyzkoušení, je do makové kuličky schovat sušenou švestku, kterou jsme naplnili mandlí.
Klíčové slovo Banán, Hraška, Hraška Vanilka, Krém, Pomazánka, Sladké
Porce 0
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 50 g Hrašky Vanilka
  • 100 g sušeného sójového mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje, másla
  • 600 ml vody Vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
  • 150 g mletého máku

Ochucení krému

  • 50 g pikantní marmelády višňová, meruňková, rybízová podle chuti
  • 50 g čokolády, není nutné podle chuti
  • rum dle chuti / není nutné

Dohotovení

  • sušené švestky
  • mandle

Instrukce

  • Mák ochutnáme a zkontrolujeme, zda není hořký.
  • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr, mletý mák a sůl.
  • Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má při vaření jiné vlastnosti.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťávnatý.
  • Nakonec podle chuti přidáme pikantní marmeládu, čokoládu či rum.
    Chuť makového krému je jemná, přidáním marmelády či čokolády získáme svěží chuť.
  • Kaši vyšleháme ponorným mixerem na hladký krém. Šlehání je velmi důležité, neboť z kaše vykouzlí hedvábný krém.
  • Necháme vychladnout.

Dohotovení

    Kuličky s rybízem či jiným ovocem.

    • Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a vyválíme kuličky, které obalíme v oraženém máku a ozdobíme rybízem, či jiným ovoce a necháme vychladit.

    Varianta: Kuličky plněné sušenými švestkami a mandlemi.

    • Mandle spaříme a sloupneme.
    • Sušené švestky spaříme. Pokud jsou švestky tvrdé a vysušené, necháme je chvíli nabobtnat v malém množství převařené vody.
    • Švestky trochu osušíme. Do každé švestky vložíme mandli.
    • Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a do každé vložíme jednu naplněnou švestku a zabalíme ji.
    • Mák na obalování na sucho orestujeme na pánvi.
    • Hotové kuličky můžeme obalit v opraženém máku, v nasekaných oříšcích či kokosu.
    • Před podáváním necháme vychladnout.

    Poznámky

    Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
    Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
    Categories: Dezerty
    X