Tisk
Francouzký toust
Přijdeme domů a nahlásí se neočekávaná návštěva. To je přesně ta chvíle pro tento recept. Plátky pečiva, které máme doma, rohlíky, vánočku nebo toustový chléb namočíme do těstíčka z Hrašky Vanilky, osmažíme a skvělá pochoutka je na světě. Při podávání pokapeme javorovým sirupem nebo rozpuštěným medem a můžeme posypat skořicí.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 250 g Hrašky Vanilky
- 400 ml vody a sušeného sójového mléka – podle potřeby můžeme použít jakékoli mléko, na které jsme zvyklí
- 50 g sušeného sójového mléka
- 500 g toustový chleba, nebo jiné světlé pečivo může být i starší.
- olej na smažení
- med či javorový sirup na pokapaní
- skořice na posypání
Instrukce
Příprava těstíčka
- Hrašku rozmícháme s vodou či mlékem na řidší těstíčko.
- Při míchání použijeme ruční mixér, těstíčko bude lépe našlehané a bude se s ním dobře pracovat.
- Těstíčko si připravíme malinko řidší, neboť pečivo do sebe nasaje více tekutiny. Během smažení hlídáme hustotu těstíčka a podle potřeby ji upravujeme přidáním tekutiny či Hrašky.
- Pečivo nakrájíme na plátky.
- Jednotlivé plátky postupně namáčíme v těstíčku, necháme okapat a vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného tuku tak, aby každý kousek byl ponořený.
- Smažíme dozlatova z obou stran ve vyšší vrstvě tuku.
- Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
- Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Při servírování pokapeme na talíři javorovým sirupem či rozpuštěným medem a posypeme skořicí.
Video
Poznámky
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
Doporučujeme se podívat na celý článek o smažení.
Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky. Pouze namísto zeleniny přidáme do těstíčka kousky ovoce.
Alergeny: Lepek (můžeme použít i bezlepkové pečivo a mít tak pokrm bez alergenů)