Francouzký toust

Tisk

Francouzký toust

Přijdeme domů a nahlásí se neočekávaná návštěva. To je přesně ta chvíle pro tento recept. Plátky pečiva, které máme doma, rohlíky, vánočku nebo toustový chléb namočíme do těstíčka z Hrašky Vanilky, osmažíme a skvělá pochoutka je na světě. Při podávání pokapeme javorovým sirupem nebo rozpuštěným medem a můžeme posypat skořicí.
Kuchyně Diabetici, Náhrada vajec, Sport, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Chleba, Hraška, Hraška Vanilka, Obalování, Sladké, Smažení, Toust, Vaření, Zdravé vaření
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 250 g Hrašky Vanilky
  • 400 ml vody a sušeného sójového mléka – podle potřeby můžeme použít jakékoli mléko, na které jsme zvyklí
  • 50 g sušeného sójového mléka
  • 500 g toustový chleba, nebo jiné světlé pečivo může být i starší.
  • olej na smažení
  • med či javorový sirup na pokapaní
  • skořice na posypání

Instrukce

Příprava těstíčka

  • Hrašku rozmícháme s vodou či mlékem na řidší těstíčko.
  • Při míchání použijeme ruční mixér, těstíčko bude lépe našlehané a bude se s ním dobře pracovat.
  • Těstíčko si připravíme malinko řidší, neboť pečivo do sebe nasaje více tekutiny. Během smažení hlídáme hustotu těstíčka a podle potřeby ji upravujeme přidáním tekutiny či Hrašky.
  • Pečivo nakrájíme na plátky.
  • Jednotlivé plátky postupně namáčíme v těstíčku, necháme okapat a vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného tuku tak, aby každý kousek byl ponořený.
  • Smažíme dozlatova z obou stran ve vyšší vrstvě tuku.
  • Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
  • Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Při servírování pokapeme na talíři javorovým sirupem či rozpuštěným medem a posypeme skořicí.

Video

Poznámky

Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
Doporučujeme se podívat na celý článek o smažení.
Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky. Pouze namísto zeleniny přidáme do těstíčka kousky ovoce.
Alergeny: Lepek (můžeme použít i bezlepkové pečivo a mít tak pokrm bez alergenů)
Categories: Sladká jídla
X