Tisk
Obalované květy bezu – kosmatice
Začátkem léta kvete poměrně krátce bez. Láká svou chutí, ale i léčivými vlastnostmi. Oblíbeným receptem je smažený bezový květ v těstíčku.Obalovaný bez můžeme polít rozpuštěným medem, posypat skořicí a podávat ho jako dezert, či si ho připravit na slano k obědu jako řízek s vařenými bramborami a salátem.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Obalovaný bez sladká verze
- 200 g Hrašky Vanilka
- 280 ml vody nebo mléka Těstíčko zadělané s mlékem je lahodnější.
- květy bezu se stopkou
- moučkový cukr se skořicí či agáve sirup na posypaní/polití při servírování
- olej na smažení
Obalovaný bez slaná verze
- 200 g Hrašky na obalování
- 280 ml vody či mléka
- květy bezu se sopkou
- olej na smažení
Instrukce
Příprava
- Příprava sladké či slané verze je podobná. Na sladkou verzi použijeme Hrašku Vanilka na slanou verzi použijeme Hrašku na obalování.
- Hrašku pomocí mixéru rozmícháme s vodou či mlékem na těstíčko hustoty řidší hořčice.
- Konzistence těstíčka se během smažení mění, proto ji sledujeme a podle potřeby upravujeme.
- Květy bezu necháme po utržení chvíli ležet, aby z nich mohl vylézt hmyz.
- Jednotlivé květy držíme za stopku a namáčíme v těstíčku. Těstíčko necháme okapat a pak vkládáme do rozpáleného tuku tak, aby květy byly ponořené.
- Smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě tuku.
- Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
- Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Obalený bez servírujeme ještě teplý. Při servírování jej můžeme posypat moučkovým cukrem se skořicí či polít sirupem nebo rozpuštěným medem.
- Slanou verzi servírujeme s pikantním dipem a vařenými brambory.
Poznámky
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla. Celý článek o správném smažení najdete zde.
Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky. Pouze místo zeleniny použijeme ovoce, např. jablka.
Alergeny: Žádné