Tisk
Vánočka s kořením
Naše vánočka je mimořádně chutná. Je zadělaná s celozrnnou moukou, namísto vajíček je použita Hraška Vanilka a navíc krásně voní po koření. Vyzkoušejte! Stojí to za to.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Těsto
- 100 g celozrnné mouky
- 200 g hladké mouky
- 10 g sušeného droždí
- 20 g Hrašky Vanilka
- 100 g krupicového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 50 g rozinek
- 50 g sekaných mandlí nebo ořechů
- 1/2 lžičky soli
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 1 g mletého anýzu
- 1 g mletého badyánu
- 1 g mletého hřebíčku
- 0,5 g mletého koriandru
- 250 ml mléka kravského nebo rostlinného, podle potřeby
- 100 g másla nebo slunečnicového oleje
- 50 g sekaných mandlí na posypaní
Instrukce
- Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto. Při práci s celozrnnou moukou zaděláváme těsto řidší, neboť celozrrnná mouku při kynutí do sebe nasákne větší množství mléka. Po vypracování necháme těsto přikryté utěrkou 1 hodinu vykynout na teplém místě.
- Po vykynutí ještě jednou těsto propracujeme a rozdělíme je na bochánky, ze kterých vyválíme prameny na vánočku.
- Z jednotlivých pramenů upleteme vánočku, jak jsme zvyklí, dáme na vymazaný plech a necháme ještě 30 minut kynout.
- Po vykynutí potřeme vánočku vodou či mlékem a posypeme sekanými mandlemi.
- Mazanec pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Jak začne vánočka zlátnout, snížíme teplotu na 160 °C a zvolna dopékáme.
- Před dopečením píchneme do středu vánočky špejlí. Po vytažení musí být špejle suchá. Takto zkontrolujeme, jestli je těsto upečené.
- Po upečení vánočku ihned potřeme mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.
Poznámky
Pokud má mazanec už pěknou kůrku, ale není ještě zcela upečený, tak ho můžeme přikrýt pomaštěným pečícím papírem, nebo alobalem a ještě ho zvolna dopéct při teplotě 50 °C.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko