Vánočka s kořením

    Můžete sdílet na:
    Naše vánočka je mimořádně chutná. Je zadělaná s celozrnnou moukou, namísto vajíček je použita Hraška Vanilka a navíc krásně voní po koření. Vyzkoušejte! Stojí to za to.
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Těsto

    • 100 g celozrnné mouky
    • 200 g hladké mouky
    • 10 g sušeného droždí
    • 20 g Hrašky Vanilka
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 ks vanilkového cukru
    • 50 g rozinek
    • 50 g sekaných mandlí nebo ořechů
    • 1/2 lžičky soli
    • 250 ml mléka kravského nebo rostlinného, podle potřeby
    • 100 g másla nebo slunečnicového oleje
    • 50 g sekaných mandlí na posypaní

    Instrukce
     

    • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto. Při práci s celozrnnou moukou zaděláváme těsto řidší, neboť celozrrnná mouku při kynutí do sebe nasákne větší množství mléka. Po vypracování necháme těsto přikryté utěrkou 1 hodinu vykynout na teplém místě.
    • Po vykynutí ještě jednou těsto propracujeme a rozdělíme je na bochánky, ze kterých vyválíme prameny na vánočku.
    • Z jednotlivých pramenů upleteme vánočku, jak jsme zvyklí, dáme na vymazaný plech a necháme ještě 30 minut kynout.
    • Po vykynutí potřeme vánočku vodou či mlékem a posypeme sekanými mandlemi.
    • Mazanec pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Jak začne vánočka zlátnout, snížíme teplotu na 160 °C a zvolna dopékáme.
    • Před dopečením píchneme do středu vánočky špejlí. Po vytažení musí být špejle suchá. Takto zkontrolujeme, jestli je těsto upečené.
    • Po upečení vánočku ihned potřeme mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.

    Poznámky

    Pokud má vánočka už pěknou kůrku, ale není ještě zcela upečená, tak ji můžeme přikrýt pomaštěným pečícím papírem, nebo alobalem a ještě ji zvolna dopéct při teplotě 50 °C.
    Do vánočky můžeme přidat i různé druhy koření a dát ji tak nový nádech a dodat ještě víc vánoční atmosféry. Můžete použít například anýz, badyán, muškátový oříšek nebo hřebíček.
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
    Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Kynuté, Mazanec, Sladké, Sladké pečivo, Velikonoce, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments