Halušky jsou slovenským národním jídlem, ale jsou oblíbené i v naší kuchyni.Tento recept je unikátní v tom, že v něm použijete vařené i syrové brambory. Vařené brambory dodají haluškám jemnost a měkkost a syrové brambory dodají střapatý vzhled a svěžest.Mahá koření, které použijeme na přípravu zelí, usnadní trávení tohoto vynikajícího jídla.
4gsolisolíme opatrně podle toho, jak slané je kysané zelí
1špetkamletého pepře
Dohotovení
200gbrynzy
200gzakysané smetany
Instrukce
Halušky
Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a přes sítko z nich necháme odkapat vodu.
Uvařené brambory rozmačkáme, nebo nastrouháme na struhadle.
Brambory smícháme s moukou a solí a vypracujeme tužší těsto. Mouku přidáváme k nastrouhaným bramborům postupně, abychom dosáhli správnou hustotu.
Těsto by mělo mít takovou hustotu, aby se s ním dobře pracovalo.
Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.
Kousek těsta vhodíme do vařící vody a vyzkoušíme, zda se nerozvaří.
Halušky vaříme na etapy, vždy jen takové množství, aby mohly ve vodě volně plavat.
Těsto pasírujeme do vody přes síto na halušky, nebo těsto dáme na prkénko a nožem oddělujeme do vařící vody přibližně stejné kousky.
Halušky vaříme do doby než vyplavou na povrch - 4-5 minut. Občas je promícháme, aby se nám neslepily.
Po vyndání z vody halušky krátce propláchneme pod studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.
Zelí
Do prázdného hrnce vsypeme kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
Přidáme třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme hlávkové zelí a orestujeme.
Přidáme kysané zelí, mletý pepř, sůl a ještě chvíli restujeme. Podle potřeby podlijeme vývarem, aby bylo zelí šťavnaté.
Příprava brynzy
Brynzu vymícháme dohladka se smetanou.
Dohotovení
Halušky smícháme s brynzou a zelím.
Poznámky
Skvělé je podávat tyto halušky s cibulkou usmaženou dozlatova.
Po dovaření halušek vodu určitě nevylévejte. Můžete jí využít do jakékoliv polévky na místo vody. Nebo do ní přidejte svou oblíbenou bylinku a můžete mít k hlavnímu jídlu hned jednoduchou polévku.
Mahá kořeni nám usnadní trávení tohoto sytého jídla.
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!