Cuketové řízečky si můžeme připravit po celý rok, obzvláště v létě, když jich vyroste hodně. Chuť cukety je jemná a svěží. Když cuketu obalíme v pikantním těstíčku z Hrašky, báječně si pochutnáme. Oproti klasickému trojobalu jsou řízečky zdravější a rychleji připraveny. Pro změnu můžeme do těstíčka přidat trochu česneku či grilovacího koření.
Hrašku, třený česnek a sůl rozmícháme s vodou na těstíčko hustoty řidší hořčice.
Cuketu nakrájíme na kolečka zhruba 1,5 cm široké. Pokud je slupka tvrdá, tak ji před krájením oloupeme.
Kolečka cukety osolíme z obou stran a necháme 30 minut vypotit. (Kolečka se orosí).
Kolečka cukety nejprve namočíme do suché směsi Hrašky a poté namáčíme v těstíčku. Necháme okapat a vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného tuku tak, aby byla ponořená.
Smažíme dozlatova z obou stran.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Poznámky
Cuketa má jemnou chuť, proto je dobré do těstíčka z Hrašky přidat ještě další koření: česnek, pepř, grilovací koření,...
Abychom správně smažili, je třeba si pohlídat teplotu a výšku tuku. Celý článek o správném smažení najdete zde.
Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky.
Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Alergeny: Žádné
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!