Plátky cukety prokládáme bešamelem z Hrašky a sýrem a zapečeme v troubě. Na povrchu vznikne křupavá sýrová krusta, vnitřek zůstává krásně vláčný, plný svěží a šťavnaté cukety a rajčete. Nikdo by v tomto jídle nehledal luštěninu. Chuť je tak skvělá, že uspokojí i náročné strávníky.
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Vmícháme smetanu, bešamel necháme přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
Do hotového bešamelu vmícháme na kostičky nakrájená rajčata.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 °C.
Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu cuketových plátků, které potřeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem.
Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
Předposlední vrstva jsou cuketové plátky a poslední vrstva je bešamel.
Pečeme 30 minut při teplotě 160 °C. Povrch musí být krásně zlatavý, ale ne spálený! Doba pečení závisí na výšce zapékané vrstvy. Pečení je ukončeno, když je cuketa měkká.
Nakonec povrch posypeme strouhaným sýrem, který necháme rozpustit.
Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Alergeny: 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!