Houbová pomazánka
Podušené houby a vyšlehané hraškové máslo, podávané na topince je neodolatelná pochoutka. Do pomazánky jsme navíc přidali ještě rajče a papriku, tím se pomazánka stala ještě chutnější..
Ingredience
Hraškové máslo
- 50 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 40 g Hrašky na zahušťování
- 300 ml vody/vývaru Můžeme použít vývar
- 2 g soli
Příprava hub
- 50 ml oleje
- 1 g kmínu
- 300 g žampionů nebo hub co les dá, či hlívy
- sůl
- 100 g rajčat
- 100 g čerstvých paprik
- 40 g pažitky
Instrukce
Hraškové máslo
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Necháme vychladnout.
Příprava hub (žampiónů)
- Na oleji krátce orestujeme celý kmín.
- Přidáme nakrájené houby či žampiony a sůl.
- Zvolna restujeme, až jsou plátky žampionů krásně opečené
- Opečením získají žampióny silnou houbovou chuť, která pomazánku ochutí.
- Ke konci přidáme nadrobno nakrájená rajčata a papriku a kráce podusíme.
- Osmahnuté žampiony můžeme rozmixovat anebo vmíchat do pomazánky celé.
Dokončení pomazánky
- Hotové žampiony vmícháme do vyšlehaného hraškového másla a podle potřeby dosolíme.
- Podáváme nejlépe na topince posypané jemně nakrájenou pažitkou.
Poznámky
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!