Houbová pomazánka

    Můžete sdílet na:
    Podušené houby a vyšlehané hraškové máslo, podávané na topince je neodolatelná pochoutka. Do pomazánky jsme navíc přidali ještě rajče a papriku, tím se pomazánka stala ještě chutnější..
    Porce 5 Porcí
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hraškové máslo

    • 50 ml slunečnicového oleje
    • 2 g Mahá koření
    • špetka mletého pepře
    • 40 g Hrašky na zahušťování
    • 300 ml vody/vývaru Můžeme použít vývar
    • 2 g soli

    Příprava hub

    • 50 ml oleje
    • 1 g kmínu
    • 300 g žampionů nebo hub co les dá, či hlívy
    • sůl
    • 100 g rajčat
    • 100 g čerstvých paprik
    • 40 g pažitky

    Instrukce
     

    Hraškové máslo

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Necháme vychladnout.

    Příprava hub (žampiónů)

    • Na oleji krátce orestujeme celý kmín.
    • Přidáme nakrájené houby či žampiony a sůl.
    • Zvolna restujeme, až jsou plátky žampionů krásně opečené
    • Opečením získají žampióny silnou houbovou chuť, která pomazánku ochutí.
    • Ke konci přidáme nadrobno nakrájená rajčata a papriku a kráce podusíme.
    • Osmahnuté žampiony můžeme rozmixovat anebo vmíchat do pomazánky celé.

    Dokončení pomazánky

    • Hotové žampiony vmícháme do vyšlehaného hraškového másla a podle potřeby dosolíme.
    • Podáváme nejlépe na topince posypané jemně nakrájenou pažitkou.

    Poznámky

    Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Lesní houby, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: