Jarní očista

Jarní očista

Posílení imunity v postním období

Jarní detox

Moderní pojetí jarní očisty

Dnes je moderní pojem „jarní detox či jarní očista.“ Smyslem je očistit svoje tělo od zátěže po zimním hodování a pomoci svému zažívání znovu získat sílu. Stále platí, že vše začíná v našem trávení. Je zajímavé, že mnoho autorit k očistě doporučuje právě předvelikonoční čas. Ať je to jógová technika očista střev pitím slané vody – šankprakšalána, nebo pití zeleninových a ovocných šťáv, či dodržování různých forem půstů. Důležité je něco dělat. Opět platí pravidlo zdravého selského rozumu. Zvážit svoje možnosti a podle svých sil si vybrat.
Všechno úsilí v tomto období bude mít velký dopad na vaše zdraví, a to větší než v jiný čas roku. Je to proto, že celá příroda v tuto dobu očistu podporuje. Zkuste se dívat kolem sebe. Ti z nás, kteří pojedou ve stejných kolejích a neudělají změnu, bývají zpravidla po Velikonocích nemocní.
Obzvláště dnes, když všichni přemýšlíme, jak podpořit imunitní systém, je očista a změna jídelníčku daleko naléhavější.
V postním období se snažíme jíst co nejméně. Možná si povšimnete, že vám méně chutná, děti nosí domů svačiny ze školy a nechtějí jíst. Nenuťte je, děti přirozeně vnímají potřeby svého těla, vnímají vliv přírodních cyklů, které nás nabádají k omezení jídla. Vždy, než děti začneme nutit do jídla, je třeba se zamyslet, proč nechtějí jíst? Co je toho příčinou?
Během postního období je důležité pít hodně tekutin ve formě kvalitní vody, bylinkových čajů a čerstvě připravených zeleninových a ovocných šťáv. A když máme hlad, místo jídla se napijeme.

Jarní očista

Tradiční pojetí jarní očisty

Dnes je na nás často vyvíjen tlak reklamy: „Chcete posílit imunitu? Vyzkoušejte extra účinné doplňky stravy.“
Ale naši předci se drželi pravidla: Denně stroužek česneku, misku kyselého zelí, několik koleček syrové cibule a trochu čerstvě nastrouhaného křenu.
Tyto obyčejné potraviny jsou podporou našeho zdraví nejen v předjaří, ale po celý rok.
Příkladem propojení tradice, zdraví a moderních požadavků na jídlo jsou třeba: Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí.
Brambory jsou pečené s Mahá kořením a toto koření je ještě použito v teplém salátu z kyselého zelí. Základ na česnekový dresing je připraven z Hrašky. Mahá koření nám pohladí trávení a dresing z Hrašky doplní bílkoviny.

Když jsme nachlazení

Jak řešili nachlazení naši předci

Začátek jara bývá doprovázen častým nachlazením. Již naše babičky zdůrazňovaly, že v tomto případě je nejdůležitější teplá postel, důkladný spánek a hojnost bylinkových čajů.
Tradičně se hned na začátku nachlazení vařil Cibulový čaj. Doporučujeme do cibulového čaje přidat pro zvýšení léčivého účinku ještě tymián či majoránku. Tyto bylinky se rovněž používají na léčení nachlazení a dodají čaji dobrou chuť. Přidáváme rovněž Mahá koření, které podpoří naše trávení, neboť se říká, že každá nemoc začíná ve střevech. Když jsme nemocní, můžeme si uvařit česnečku. Vyzkoušejte naši Česnečku s Mahá kořením, do které můžeme pro změnu přidat trochu misa.

 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru