Jídlo na Nový rok s Hraškou

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Nový rok je první den v novém roce a je to den sváteční

Cítíme, že vánoční doba odešla a nastává nový čas.

Začínáme novoročním přípitkem o půlnoci a přejeme sobě i všem to nejlepší. První den nového roku prožijeme pěkně, jsme na sebe milí, jsou zapomenuty všechny spory. Říká se: „Jak na Nový rok, tak po celý rok!“

A co novoroční oběd?

Podle tradice v našich krajích je první teplé jídlo nového roku čočka na kyselo. Čočka svým tvarem připomíná peníze. Pokud si přejeme, aby k nám stále přicházely, pak bychom na jídla z čočky měli pamatovat po celý rok.
Čočka je nejen velmi chutná, ale i zdravá. Přirozeně obsahuje cenné látky, které když nám chybí, musíme je draze zaplatit v lékárně. Je to především vláknina, železo a přírodní kyselina listová (folát).
Bylo by dobré, aby se v našem jídelníčku čočka objevovala mnohem častěji než jen jednou za rok, stejně tak i ostatní luštěniny. Třeba v Indii se servíruje jídlo s luštěninou každý den.
Náš recept čočka na kyselo je ještě výživnější, protože na zahuštění použijeme Hrašku namísto bílé mouky.

Nudlová tradice na nový rok

U nás si na nový rok rádi připravíme i špenátové nudle. Nudlová tradice na nový rok se dodržuje v zemích Asie a v Japonsku, neboť dlouhé nudle představují symbol dlouhého života.
Špenátové nudle jsou opět ukázkou, jak obohatit jídelníček o luštěniny takovým způsobem, že to nikdo ani nepozná. Vaši nejbližší budou spokojeni, jak si pochutnali.
Příprava je jednoduchá. Uvaříme si bešamelovou omáčku z Hrašky, přidáme špenát, a když se rozpustí, dochutíme třeným česnekem. Pak smícháme s uvařenými špagetami. Bešamelová omáčka nudle smetanově obalí, špenát přidá charakteristickou chuť a lahodnost sýru vše doladí.

Naše přání

Přejme vám, aby ten nastávající rok byl pro vás úspěšný. Aby fungovaly staré tradice a čočková dobrota vám přinesla dostatek peněz po celý příští rok a špagety zajistily dlouhý a smysluplný život.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru