Proč změnit způsob stravování

Proč změnit způsob stravování

Důvody, proč lidé přemýšlejí o tom, že změní stravování

Důvody, proč lidé přemýšlejí o tom, že změní stravování.

Být či nebýt vegetariánem? To je, oč tu běží, dalo by se říci. Co nám vegetariánská a veganská strava nabízí a proč vlastně nejíst maso, přestože je valná většina z nás takto naučená odmalička?

Důvodů PRO opuštění klasické stezky „masojeda“ je hned několik, na cestě však číhá i nejedno úskalí…

Na otázky redaktorky měsíčníku Moje zdraví Heleny Míkové odpovídá Jaroslav Škvařil, člen odborného grémia České společnosti pro výživu a vegetariánství.

Okamžik rozhodnutí

Možná ve vašem životě nastane den, kdy se něco zásadního stane a vy se rozhodnete (nebo jste okolnostmi přinuceni) žít jinak než předtím. Autonehoda, vážné onemocnění nebo jen moment, kdy vidíte zblízka zabíjet zvíře, které má zdobit váš talíř k večeři. A pak nejste schopni jej pozřít…

Najednou si řeknete DOST. Začnete pátrat po možnostech jak žít a přežít bez konzumace masa, být zdravější pro sebe i sv děti, pro spoustu věcí, které ještě na tomto světě chcete udělat.

„Vegetariáni vylučují maso z výživy dospělých i dětí především z etických, filozofických, ekologických či jiných důvodů. Stravují se tak, aby nemuseli být týráni a zabíjeni živí tvorové, aby svým způsobem stravování co nejméně zatěžovali a hlavně nepoškozovali životní prostředí,“ říká lektor České společnosti pro výživu a vegetariánství (ČSVV) Jaroslav Škvařil, který zároveň se svou ženou Eliškou vede kurzy výživy podporující zdraví.

Je třeba dodat, že důvodem k vegetariánství bývají mnohdy skutečně poněkud „nižší“ pohnutky, kdy člověk zkroušený nemocí zkusí dle rad lékařů či moudrých lidí ze svého okolí přesedlat na jiný styl života a s tím je spojený „odlehčený“ jídelníček bez masa, který v mnoha případech pomůže vyjít z „boje“ s onemocněním vítězně. Touží se prostě „zachránit“.

Celý článek najdete na stránkách ČSVV zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru