Bábovka
Existuje mnoho receptů na bábovky, v tom našem jsou vejce nahrazeny Hraškou Vanilka. Přidali jsme i celozrnnou mouku, sekané ořechy a kousky čokolády. Bábovka je výtečná. Vyzkoušejte!
Ingredience
- Dávka na jednu malou bábovku
- 140 ml mléka rostlinného nebo kravského
- 10 ml rumu
- 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 10 g Hrašky Vanilka
- 10 g celozrnné mouky
- 125 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 10 g kakaa
- 155 g polohrubé mouky
- 35 g opražených a nasekaných vlašských ořechů
- 30 g čokolády nalámené na kousky
- 4 g prášku do pečiva
- 3 g sody na pečení
Instrukce
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme mletým kokosem nebo hrubou moukou..
- Ořechy a čokoládu nasekáme na drobné kousky.
- Smícháme všechny suché suroviny.
- Kypřící prášek a sodu přesejeme přes sítko do suchých surovin a promícháme.
- Přidáme odvážený olej, mléko a rum. Vše důkladně promícháme.
- Hmotu nalijeme do připravené formy.
- Pečeme v předehřáté troubě10-15 minut při teplotě180 °C, pak teplotu snížíme na 160°C a zvolna dopékáme. Bábovka je vysoká, proto pečení trvá asi 45 minut, ale i déle.
- Zda je bábovka propečená zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud se těsto na dřívko nelepí, bábovka je upečená.
Poznámky
Tipy: Oříšky můžeme nahradit kokosem.
Toto těsto můžeme také nalít do vymazaných dortových forem či plechu, které vysypeme kokosem či moukou. Připravíme si tak skvělou buchtu či korpus na dorty.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 7. mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autor čerpá nejen z vědeckých poznatků, ale především z vlastní praxe. Již třicet roků žije dle zásad výživy podporující zdraví a s celou rodinou jsou zaměřeni na vegetariánský způsob stravování. Jaroslav Škvařil je lektorem odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů. Od roku 1990 se podílí na vymezení pojmu Ochranná strava a je autorem srovnávací teorie: Stupně stravovací úrovně a Stupně aktivní životosprávy.