Bábovka

Bábovka

Ing. Eliška Škvařilová
Existuje mnoho receptů na bábovky, v tom našem jsou vejce nahrazeny Hraškou Vanilka. Přidali jsme i celozrnnou mouku, sekané ořechy a kousky čokolády. Bábovka je výtečná. Vyzkoušejte!
Kalorií

Ingredience
  

  • Dávka na jednu malou bábovku
  • 140 ml mléka rostlinného nebo kravského
  • 10 ml rumu
  • 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 10 g Hrašky Vanilka
  • 10 g celozrnné mouky
  • 125 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 10 g kakaa
  • 155 g polohrubé mouky
  • 35 g opražených a nasekaných vlašských ořechů
  • 30 g čokolády nalámené na kousky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 3 g sody na pečení

Instrukce
 

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme mletým kokosem nebo hrubou moukou..
  • Ořechy a čokoládu nasekáme na drobné kousky.
  • Smícháme všechny suché suroviny.
  • Kypřící prášek a sodu přesejeme přes sítko do suchých surovin a promícháme.
  • Přidáme odvážený olej, mléko a rum. Vše důkladně promícháme.
  • Hmotu nalijeme do připravené formy.
  • Pečeme v předehřáté troubě10-15 minut při teplotě180 °C, pak teplotu snížíme na 160°C a zvolna dopékáme. Bábovka je vysoká, proto pečení trvá asi 45 minut, ale i déle.
  • Zda je bábovka propečená zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud se těsto na dřívko nelepí, bábovka je upečená.

Poznámky

Tipy: Oříšky můžeme nahradit  kokosem.
Toto těsto můžeme také nalít do vymazaných dortových forem či plechu, které vysypeme kokosem či moukou. Připravíme si tak skvělou buchtu či korpus na dorty.
 Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 7. mléko
Klíčové slovo Čokoláda, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Muffin, Ořechy, Sladké, Svačina
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Autor čerpá nejen z vědeckých poznatků, ale především z vlastní praxe. Již třicet roků žije dle zásad výživy podporující zdraví a s celou rodinou jsou zaměřeni na vegetariánský způsob stravování. Jaroslav Škvařil je lektorem odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů. Od roku 1990 se podílí na vymezení pojmu Ochranná strava a je autorem srovnávací teorie: Stupně stravovací úrovně a Stupně aktivní životosprávy.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru