Vánočka s kořením

Vánočka s kořením

Ing. Eliška Škvařilová
Naše vánočka je mimořádně chutná. Je zadělaná s celozrnnou moukou, namísto vajíček je použita Hraška Vanilka a navíc krásně voní po koření. Vyzkoušejte! Stojí to za to.
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Těsto

  • 100 g celozrnné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 20 g Hrašky Vanilka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g sekaných mandlí nebo ořechů
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 g mletého anýzu
  • 1 g mletého badyánu
  • 1 g mletého hřebíčku
  • 0,5 g mletého koriandru
  • 250 ml mléka kravského nebo rostlinného, podle potřeby
  • 100 g másla nebo slunečnicového oleje
  • 50 g sekaných mandlí na posypaní

Instrukce
 

  • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto. Při práci s celozrnnou moukou zaděláváme těsto řidší, neboť celozrrnná mouku při kynutí do sebe nasákne větší množství mléka. Po vypracování necháme těsto přikryté utěrkou 1 hodinu vykynout na teplém místě.
  • Po vykynutí ještě jednou těsto propracujeme a rozdělíme je na bochánky, ze kterých vyválíme prameny na vánočku.
  • Z jednotlivých pramenů upleteme vánočku, jak jsme zvyklí, dáme na vymazaný plech a necháme ještě 30 minut kynout.
  • Po vykynutí potřeme vánočku vodou či mlékem a posypeme sekanými mandlemi.
  • Mazanec pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Jak začne vánočka zlátnout, snížíme teplotu na 160 °C a zvolna dopékáme.
  • Před dopečením píchneme do středu vánočky špejlí. Po vytažení musí být špejle suchá. Takto zkontrolujeme, jestli je těsto upečené.
  • Po upečení vánočku ihned potřeme mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.

Poznámky

Pokud má mazanec už pěknou kůrku, ale není ještě zcela upečený, tak ho můžeme přikrýt pomaštěným pečícím papírem, nebo alobalem a ještě ho zvolna dopéct při teplotě 50 °C.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Kynuté, Mazanec, Sladké, Sladké pečivo, Velikonoce, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Autor čerpá nejen z vědeckých poznatků, ale především z vlastní praxe. Již třicet roků žije dle zásad výživy podporující zdraví a s celou rodinou jsou zaměřeni na vegetariánský způsob stravování. Jaroslav Škvařil je lektorem odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů. Od roku 1990 se podílí na vymezení pojmu Ochranná strava a je autorem srovnávací teorie: Stupně stravovací úrovně a Stupně aktivní životosprávy.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru