7 díl – Ministerstvo, firemní projekty a šíření osvěty dál

    Můžete sdílet na:

    Šíření osvěty

    Dnes se podíváme na to, jak se vliv Jaroslava Škvařila rozšířil až na úroveň státní správy a jak se jeho a Eliščiny myšlenky uplatnily v praxi velkých korporací. Neúnavné úsilí manželů Škvařilových o zdravější stravování začalo přinášet ovoce ve stále širším měřítku.

    V letech 2008–2009 měl Jaroslav Škvařil poradní hlas ministra školství v oblasti školního stravování. Byla to jedinečná příležitost prosadit komplexní změny. Jaroslav představil fantastický plán s názvem Projekt: Školní stravování jako výchova a vzdělávání. Tento projekt počítal s investicemi do vzdělání pracovníků školních jídelen a podporou zdravých potravin do škol. Bohužel, politické změny a pád vlády v té době zabránily jeho plné realizaci. I přes to se však jeho myšlenky neztratily.

    Důkazem, že vize manželů Škvařilových mají potenciál i v komerční sféře, je projekt z roku 2010. Jaroslav byl požádán společností Slovnaft, a.s. v Bratislavě (kde se denně vařilo 4500 jídel) o zavedení systému „Semafor kvality stravování“. V rámci projektu „Přejděte na zelenou“ manželé Škvařilovi nejen deklarovali takový semafor, ale také pomohli převést celý stravovací provoz na tento nový systém, kde zelená jídla byla vegetariánská. Tento projekt byl velmi úspěšný a ukázal, že zdravé stravování je možné implementovat i ve velkých stravovacích zařízeních.

    Manželé Škvařilovi však nezapomínají ani na vzdělávání v gastronomickém sektoru. V letech 2015 a 2016 Jaroslav inicioval Konference na téma Wellness gastronomie v Kroměříži určené pro učitele hotelových škol. Druhý ročník této konferenci v roce 2016 měl dokonce mezinárodní účast. Účastnil se jí dokonce i Višvaguru mahámandaléšvar paramhans šrí svámí Mahéšvaránanda Purídží, který přednášel o sattvické stravě. Neboli o wellness stravování, o kterém se píše už ve védách.

    Velkým úspěchem bylo, že na hotelové škole v Kroměříži, bylo v té době možné získat i informace a praktické zkušenosti z oblasti Wellness gastronomie.

    V příštím dílu se podíváme na filozofii manželů Škvařilových a jejich pohled na komplexní souvislosti mezi výživou, myšlením a energií.

    Můžete sdílet na:
    Subscribe
    Upozornit na
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments