8. díl – Filozofie stravovacích úrovní a role sebevědomí

    Můžete sdílet na:

    Filozofie stravování

    Dnes se ponoříme do samotného jádra filozofie Jaroslava a Elišky Škvařilových, která přesahuje pouhé doporučování jídel a dotýká se hlubších souvislostí mezi výživou, myšlením a prací s energií. Jejich poznatky nabízejí unikátní pohled na to, jak přirozeně a radostně měnit stravovací návyky.

    Jaroslav Škvařil odhalil a rozpracoval koncept „stravovacích úrovní“, který je kompatibilní se školskou i duchovní vědou. Tento systém vysvětluje, proč lidé často inklinují k nezdravému stravování a jak docílit toho, aby nám zdravé jídlo přirozeně chutnalo. Klíčovou roli v tomto procesu hraje sebevědomí, získané na základě sebepoznáním. Jak Jaroslav sám popisuje, když s vegetariánstvím začínal bez sebevědomí, cítil se jako „divný“, protože lidé reagovali s posměchem na tento životní styl. Začínali v roce 1984 a vegetariánské stravování bylo opravdu revoluční.
    Jakmile však získal sebevědomí a jistotu, přesvědčil se, že se cítí plný vitality a zdraví, reakce okolí se obrátila – lidé naopak začali přemýšlet a vyptávat se.

    Škvařilovi se shodují, že příčiny nezdravého stravování nelze úspěšně řešit pouhou sebekázní. Člověk myslí určitým způsobem, vytváří vztahy k okolí, a ty v něm vyvolávají odpovídající emoce a způsob práce s energií. Tělo pak inklinuje k odpovídající stravě. Problém nastává, když si člověk snaží stravu vyžadovanou jeho vnitřním stavem odpírat a nahrazuje ji nepřirozenou dietou – to vede často k fanatizmu a násilí vůči sobě sama a často pak i vůči svému okolí.

    Podle manželů Škvařilových se změna stravování stává příjemnou a harmonickou pouze tehdy, když se mění myšlení, cítění a způsob práce s energií současně se změnou způsobu stravování. Jednoduše řečeno: ideál ve způsobu výživy se potkává s odpovídajícím ideálem v myšlení. Když se vám to podaří, tak například i hubnutí se stane snadným, a hlavně radostným procesem.

    V příštím dílu se podíváme na hlubší souvislosti mezi výživou a emocemi, a jak Jaroslav a Eliška zdůrazňují důležitost práce s dechem a energií.

    Můžete sdílet na:
    Subscribe
    Upozornit na
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments