9. díl – Jídlo jako útěcha a primární příčina nemocí

    Můžete sdílet na:

    Jídlo jako cesta

    Dnes se podíváme na hluboký vhled Jaroslava a Elišky Škvařilových do psychologických a energetických souvislostí stravování. Proč lidé jedí nezdravě, proč se přejídají, a co je podle nich skutečnou primární příčinou nemocí?
    Jaroslav vysvětluje, že lidé se často potřebují „uklidnit, zatlumit“, a jídlo je pro ně snadným způsobem, jak toho dosáhnout. Přejezení může krátkodobě přinést úlevu od napětí a umožnit usnout, což je v danou chvíli pro organismus méně zatěžující než setrvávání ve stresu. Paradoxně tak v tu chvíli „udělali dobře“, ačkoliv dlouhodobě je to zabíjí.

    Hlavní příčinou nezdravého stravování je podle Jaroslava neznalost práce s energií. Lidé dnes neumí dýchat vědomě a nic nevědí o práci s dechem a energií. Když jsou vyčerpaní, snaží se energii doplnit jídlem. To však funguje jen do jisté míry při vyčerpání tělesnou námahou. Pokud se stravou snažíme napravit vyčerpání duševní, dosáhneme pravého opaku.

    Manželé Škvařilovi zdůrazňují, že ačkoliv výživa ovlivňuje zdraví, není primární příčinou nemoci. Primární příčinou je naopak způsob myšlení, cítění a práce s energií. Tyto stavy se sice těžko monitorují, ale právě v nich leží kořen mnoha problémů. Lze dokonce říci, že nemoc těla neexistuje, protože nemoc těla je léčebný proces duše a ducha.

    Eliška i Jaroslav se shodují, že k tomu, abychom unesli zvýšenou citlivost, kterou změna stravovací úrovně přináší (např. při přechodu na vegetariánství či veganství), se musíme naučit pracovat s energiemi. Pokud nejsme schopni zvýšený příjem energie kultivovaně vydávat, může se stát stresorem, namísto zdroje blaženosti. Jejich rada je jasná: „Učte se dýchat, učte se pracovat s energií, snadno pak zvládnete své emoce.“ Bez těchto dovedností je otevírání se novým energiím dokonce nebezpečné, protože bez jejich zpracování se mohou obrátit proti nám.

    V příštím dílu se podíváme na to, jak manželé Škvařilovi prakticky pomáhají lidem měnit jejich životní styl skrze své projekty a produkty.

    Můžete sdílet na:
    Subscribe
    Upozornit na
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments