Tipy na vaření s hraškovým základem
Hraška je malý zázrak v kuchyni – neobsahuje lepek, vejce, laktózu, cholesterol, glutamáty, konzervanty ani barviva. Hodí se tak i pro ty, kdo musí nebo chtějí jíst s ohledem na různé diety. Díky vysokému obsahu vlákniny a tomu, že je zdrojem hořčíku, zinku, železa a draslíku, přispívá ke správnému fungování organismu. A co je nejlepší? Každé jídlo s Hraškou je nejen zdravější, ale i chuťově výjimečné.
Jak si připravit hraškový základ?
Hraškový základ můžete použít hned, nebo ho po vychladnutí uložit do lednice, kde vám vydrží až 3 dny. Doporučujeme uvařit si ho rovnou více – usnadní vám to přípravu dalších jídel a vaření pak bude rychlé, jednoduché a zdravé.
Kam všude hraškový základ využijete?
Dip, dresink, majonéza
Bleskurychlé pohoštění pro každou příležitost. Hraškový základ vyšlehejte s olejem či rostlinnou smetanou, přidejte kyselou okurku, hořčici, případně nařeďte jogurtem, lákem z okurek nebo vývarem. Dochutit můžete i česnekem, kečupem, bylinkami… Fantazii se meze nekladou a díky hraškovému základu v lednici je příprava otázkou minut!
Zahušťování polévek, omáček, šťáv a gulášů
Zdravé zahušťování nebylo nikdy snazší. Máte-li v lednici hraškový základ, stačí ho rozmixovat s vývarem a vmíchat do polévky, omáčky nebo guláše. Nechte chvíli provařit – výsledkem bude sametově jemná konzistence a bohatá chuť, kterou ocení i ti nejnáročnější jedlíci.
Krémové omáčky na zapékání
Chcete si připravit lasagne, zapékané těstoviny, brambory nebo zeleninu jako od šéfkuchaře? S hraškovým základem to zvládnete levou zadní! Rozmixujte ho s vývarem, mlékem nebo smetanou a použijte jako lahodnou krémovou omáčku na zapékání – bešamel nebo přelití zeleniny. Výsledek vás mile překvapí – a možná se stane vaší novou kuchařskou závislostí.
Tip na závěr:
Mějte hraškový základ vždy připravený v lednici a vaše vaření bude rychlejší, kreativnější a zdravější než kdy dřív. Objevte nové možnosti, jak zpestřit svůj jídelníček – s Hraškou to jde snadno a chutně!