Jak zahušťovat Hraškou

    Můžete sdílet na:

    Tradice

    V současné době se v mnohých rodinách upouští od zahušťování pokrmů. Většinou je to kvůli spěchu a hubnutí. A je to škoda, protože se tak připravujeme o mnoho lahůdek tradiční kuchyně.
    V české kuchyni se tradičně podávaly zahuštěné polévky. Jsou dobrým úvodem oběda, v zimě sytivou večeří, která zahřeje. Mnoho lidí fyzicky pracujících má rádo polévku na snídani či jako přesnídávku.

    Zahušťování polévek

    Polévky se běžně zahušťují bílou moukou, ve zdravém vaření se na zahušťování používá pohanka, nejrůznější vločky či rozvařené celé obiloviny.  Předností zahušťování Hraškou je to, že je vyrobena z hrachu – z luštěniny. Má tedy jiné složení než obiloviny a dodá tělu minerálie, které v obilovinách nejsou obsaženy v takovém množství, obzvláště oproti bílé mouce.

    Zahušťování omáček, šťáv i gulášů či špenátu

    Bílou mouku nahradí Hraška v bešamelových omáčkách na zapékání, pro přípravu lasagní a nákypů.  Podaří se nám vytvořit chutný a výživný pokrm a do jídelníčku dostaneme luštěniny, aniž by je na talíři někdo hledal. Hraška je přirozeně bezlepková. Je běžné, že se na zahušťování pro bezlepkovou dietu používá pouze škrob, který zdaleka nemá takovou výživovou hodnotu jako má Hraška.

    Jednoduchá příprava

    Při zahušťování s Hraškou postupujeme stejně jako při zahušťování s bílou moukou, buď si Hrašku rozmícháme ve vodě a vlijeme do vařící polévky, pak plamen stáhneme a dobře provaříme nejméně 20 minut. Správně provařená Hraška má lahodnou chuť, není cítit po hrachu a je dobře stravitelná.

    Příprava jíšky

    Připravíme jíšku z tuku a Hrašky: V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme Hrašku a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Předem si připravíme horkou vodu, či vývar a za neustálého míchání vlijeme na jíšku z Hrašky. Přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme nejméně 20 minut pod pokličkou. Chceme-li mít omáčku či polévku opravdu hladkou, rozmixujeme do hladka. Použití vařící vodu je důležité, zkrátíme dobu přípravy a jíška se bude méně připalovat.

    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments