Jak zahušťovat Hraškou

    Tradice

    V současné době se v mnohých rodinách upouští od zahušťování pokrmů. Většinou je to kvůli spěchu a hubnutí. A je to škoda, protože se tak připravujeme o mnoho lahůdek tradiční kuchyně.
    V české kuchyni se tradičně podávaly zahuštěné polévky. Jsou dobrým úvodem oběda, v zimě sytivou večeří, která zahřeje. Mnoho lidí fyzicky pracujících má rádo polévku na snídani či jako přesnídávku.

    Zahušťování polévek

    Polévky se běžně zahušťují bílou moukou, ve zdravém vaření se na zahušťování používá pohanka, nejrůznější vločky či rozvařené celé obiloviny.  Předností zahušťování Hraškou je to, že je vyrobena z hrachu – z luštěniny. Má tedy jiné složení než obiloviny a dodá tělu minerálie, které v obilovinách nejsou obsaženy v takovém množství, obzvláště oproti bílé mouce.

    Zahušťování omáček, šťáv i gulášů či špenátu

    Bílou mouku nahradí v bešamelových omáčkách na zapékání pro přípravu lasagní a nákypů.  Podaří se nám vytvořit chutný a výživný pokrm a do jídelníčku dostaneme luštěniny, aniž by je na talíři někdo hledal. Hraška je přirozeně bezlepková. Je běžné, že se na zahušťování pro bezlepkovou dietu používá pouze škrob, který zdaleka nemá takovou výživovou hodnotu jako má Hraška.

    Jednoduchá příprava

    Při zahušťování s Hraškou postupujeme stejně jako při zahušťování s bílou moukou, buď si Hrašku rozmícháme ve vodě a vlijeme do vařící polévky, pak plamen stáhneme a dobře provaříme alespoň 20 minut.

    Příprava jíšky

    Připravíme jíšku z tuku a Hrašky: V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme Hrašku a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Předem si připravíme horkou vodu, či vývar a za neustálého míchání vlijeme na jíšku z Hrašky. Přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minu pod pokličkou. Chceme-li mít omáčku či polévku opravdu hladkou použijeme mixér.