Španělský ptáček
Oblíbené české jídlo připravené z Cerie. Náplň je ze sójového párku, nakládané okurky, cibule a čerstvé papriky – aby to pěkně vypadalo. Šťáva zahuštěná Hraškou nadchne svojí chutí. Celé jídlo je nejen chutné a svěží, ale i velmi výživné.
Ingredience
Cerie na závitky
- 200 g Cerie v prášku
- 200 ml vody nebo vývaru
- 20 ml oleje
- 5 g česneku
- 1/2 g Mahá koření
Náplň do závitků
- 1 cibule
- 1 naládaný okurek
- 1 čerstvá červená kapie
- 1 sójový párek
- plnotučná hořčice na potření závitků
Přírodní šťáva k závitkům
- špetka kmínu
- špetka hořčičného semínka
- 30 ml oleje
- 150 g cibule
- 30 g mrkve
- 30 g celeru
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- špetka celého mletého pepře
- špetka chilli
- 3 g dijónské hořčice
- 20 g Hrašky na zahušťování
- 700 ml vývar či vody
- 3 g soli
- muškátový oříšek
Instrukce
Příprava Cerie
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se postupně pevnější a tužší.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Na přípravu závitků je lépe těsto nechat odležet přes noc v chladnu. S těstem se lépe pracuje a lépe se vytahuje dotenka.
Příprava závitků
- Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky, párek rozkrojíme na půl a zkrátíme na polovinu, nakládaný okurek rozkrojíme na půl. Papriku očistíme a nakrájíme na široké nudličky.
- Ukrojíme plátek ceriového těsta o váze 80 – 100 g a co nejvíce ho vytáhneme, potřeme hořčicí a opepříme. Od kraje postupně klademe kousky cibule, párku, papriky a každý kousek zabalíme do plátku. Plátek Cerie neustále natahujeme.
- Smotaný kousek velmi dobře drží, není nutné ho omotávat provázkem či spojovat párátkem, aby se nerozpojil.
- Připravené závitky opečeme za všech stran na oleji na pánvi anebo pokud máme závitků větší množství, můžeme je opéci v troubě na vymazaném plechu při teplotě 180 °C asi 15 minut.
- Opečené závitky podlijeme vývarem, aby byly ponořené a vaříme podle velikosti alespoň 30 – 45 minut.
Příprava šťávy k závitkům
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do hněda drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nastrouhanou mrkev a celer a orestujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
- Přidáme dijónskou hořčici a orestujeme.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
- Na závěr můžeme do šťávy přidat zbytek na nudličky nakládaných okurků, papriky a sójového párku a šťávu necháme přejít varem.
Servírování
- Závitky podáváme s dušenou rýží či knedlíkem, přelité šťávou a doplněné pořádnou porcí zeleninového salátu.
Poznámky
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!