Španělský ptáček

    Můžete sdílet na:
    Oblíbené české jídlo připravené z Cerie. Náplň je ze sójového párku, nakládané okurky, cibule a čerstvé papriky – aby to pěkně vypadalo. Šťáva zahuštěná Hraškou nadchne svojí chutí. Celé jídlo je nejen chutné a svěží, ale i velmi výživné.
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Cerie na závitky

    • 200 g Cerie v prášku
    • 200 ml vody nebo vývaru
    • 20 ml oleje
    • 5 g česneku
    • 1/2 g Mahá koření

    Náplň do závitků

    • 1 cibule
    • 1 naládaný okurek
    • 1 čerstvá červená kapie
    • 1 sójový párek
    • plnotučná hořčice na potření závitků

    Přírodní šťáva k závitkům

    • špetka kmínu
    • špetka hořčičného semínka
    • 30 ml oleje
    • 150 g cibule
    • 30 g mrkve
    • 30 g celeru
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • špetka celého mletého pepře
    • špetka chilli
    • 3 g dijónské hořčice
    • 20 g Hrašky na zahušťování
    • 700 ml vývar či vody
    • 3 g soli
    • muškátový oříšek

    Instrukce
     

    Příprava Cerie

    • Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se postupně pevnější a tužší.
    • Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Na přípravu závitků je lépe těsto nechat odležet přes noc v chladnu. S těstem se lépe pracuje a lépe se vytahuje dotenka.

    Příprava závitků

    • Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky, párek rozkrojíme na půl a zkrátíme na polovinu, nakládaný okurek rozkrojíme na půl. Papriku očistíme a nakrájíme na široké nudličky.
    • Ukrojíme plátek ceriového těsta o váze 80 – 100 g a co nejvíce ho vytáhneme, potřeme hořčicí a opepříme. Od kraje postupně klademe kousky cibule, párku, papriky a každý kousek zabalíme do plátku. Plátek Cerie neustále natahujeme.
    • Smotaný kousek velmi dobře drží, není nutné ho omotávat provázkem či spojovat párátkem, aby se nerozpojil.
    • Připravené závitky opečeme za všech stran na oleji na pánvi anebo pokud máme závitků větší množství, můžeme je opéci v troubě na vymazaném plechu při teplotě 180 °C asi 15 minut.
    • Opečené závitky podlijeme vývarem, aby byly ponořené a vaříme podle velikosti alespoň 30 – 45 minut.

    Příprava šťávy k závitkům

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do hněda drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nastrouhanou mrkev a celer a orestujeme.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
    • Přidáme dijónskou hořčici a orestujeme.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
    • Na závěr můžeme do šťávy přidat zbytek na nudličky nakládaných okurků, papriky a sójového párku a šťávu necháme přejít varem.

    Servírování

    • Závitky podáváme s dušenou rýží či knedlíkem, přelité šťávou a doplněné pořádnou porcí zeleninového salátu.

    Poznámky

    Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
    Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: