Francouzské brambory

    Můžete sdílet na:
    Tento recept na francouzské brambory je ideální pro diabetiky a vegetariány. Na rozdíl od tradičních receptů jsme použili Hrašku na zahušťování, která nejen zvyšuje výživovou hodnotu jídla, ale i dodává lahodnou chuť. Bešamel z Hrašky v kombinaci s restovanou zeleninou a kořením Mahá vytváří harmonický a chutný pokrm, který si oblíbíte. Navíc, pokud použijete tofu, mohou si tento pokrm vychutnat i vegani. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnalo!
    Kuchyně Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Brambory vařené

    • 1020 g očištěných brambor
    • 12 g soli
    • 2 g celého kmínu
    • voda

    Hraška bešamel

    • 20 ml oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 80 g Hrašky na zahušťování
    • 480 ml vývaru nebo vody
    • 3 g soli
    • 1 špetka muškátového oříšku

    Zelenina restovaná

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 120 g očištěné cibule
    • 7 g česneku
    • 60 g rajčat
    • 1 g soli
    • 80 g sýra nebo tofu
    • 3 g libečku
    • 2 g petrželové natě

    Dohotovení

    • olej na vymazání
    • 120 g strouhaného sýru

    Instrukce
     

    Brambory vařené

    • Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
    • Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.

    Hraškový bešamel

    • Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme odměřenou vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

    Zelenina restovaná

    • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli. Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
    • Přidáme, třený česnek a mletý pepř. Krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
    • Osolíme, přidáme nastrouhané tofu / sýr, libeček, petrželovou nať a promícháme.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 °C.
    • Zeleninu, brambory, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
    • Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
    • Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené brambory.
    • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

    Poznámky

    Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
    Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
    Alergeny:   7 mléko, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Brambory, Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: