Guláš z hlívy ústřičné

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce

Ingredience
 
 

Hlíva ústřičná

  • 340 g Hlíva ústřičná Jiné houby
  • 40 g Olej
  • 4 g Sůl

Guláš

  • 1 g Kmín celý
  • 1 g Hořčice bílá celá
  • 40 g Olej
  • 140 g Cibule očištěná
  • 5 g Česnek
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 1 špetka Chilli
  • 6 g Paprika sladká mletá
  • 50 g Hraška na zahuštování
  • 700 ml Vývaru nebo vody
  • 4 g Sůl
  • 1 špetka Majoránka

Instrukce
 

Hlíva ústřičná – restování

  • Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
  • Kousky orestujeme na oleji.
  • Nakonec osolíme. Jinak bude hlíva tvrdá.

Guláš

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme majoránku.

Dohotovení

  • Do guláše přidáme orestovanou hlívu a necháme přejít varem.

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice
Klíčové slovo Guláš, Hlíva, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru