Květáková polévka
Květáková polévka se běžně připravuje z vařeného květáku. Doporučujeme květák nejdříve upéci v troubě, tím získá polévka velmi lahodnou chuť a zahuštění Hraškou zvýší její výživnost.
Ingredience
- 500 g květáku
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- kmín
- 1 g Mahá koření
- 35 g Hrašky na zahušťování
- 1200 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového ořechu
- sůl Se solí opatrně, pokud je vývar osolený.
- 1 špetka kurkumy
- 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit jiným mlékem nebo smetanou.
- citronová šťáva dle chuti
- zelená petrželka na zdobení
Instrukce
Květák
- Květák zbavíme listů, omyjeme a rozebereme na růžičky.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Růžičky květáku rozložíme na vymazaný plech, posolíme, potřeme olejem a pečeme v troubě do měkka. Podle velikosti růžiček asi 20 – 30 minut.
- Pečený květák dodá polévce neopakovatelnou chuť. Polévku, ale můžeme připravit rovněž z květáku vařeného.
Polévka
- Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a kmín.
- Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový květ a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
- Na talíři do každé porce vložíme několik růžiček květáku a každou porci posypeme nakrájenou petrželkou.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!