Květáková polévka

    Můžete sdílet na:
    Květáková polévka se běžně připravuje z vařeného květáku. Doporučujeme květák nejdříve upéci v troubě, tím získá polévka velmi lahodnou chuť a zahuštění Hraškou zvýší její výživnost.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 500 g květáku
    • 20 ml oleje nebo másla
    • 80 g očištěné cibule
    • kmín
    • 1 g Mahá koření
    • 35 g Hrašky na zahušťování
    • 1200 ml vývaru nebo vody
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka muškátového ořechu
    • sůl Se solí opatrně, pokud je vývar osolený.
    • 1 špetka kurkumy
    • 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit jiným mlékem nebo smetanou.
    • citronová šťáva dle chuti
    • zelená petrželka na zdobení

    Instrukce
     

    Květák

    • Květák zbavíme listů, omyjeme a rozebereme na růžičky.
    • Troubu předehřejeme na 180 °C.
    • Růžičky květáku rozložíme na vymazaný plech, posolíme, potřeme olejem a pečeme v troubě do měkka. Podle velikosti růžiček asi 20 – 30 minut.
    • Pečený květák dodá polévce neopakovatelnou chuť. Polévku, ale můžeme připravit rovněž z květáku vařeného.

    Polévka

    • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a kmín.
    • Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový květ a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
    • Na talíři do každé porce vložíme několik růžiček květáku a každou porci posypeme nakrájenou petrželkou.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Květák, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: