Květákový mozeček
Klasické jídlo, které se tradičně připravuje s vajíčkama. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky. Důležité je, dát si záležet a osmahnout cibulku dozlatova.
Ingredience
Květák vařený
- 500 g očištěného květáku
- sůl
Hraška
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 g oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 40 g Hrašky na zahušťování
- 300 ml vývaru nebo vody Můžeme použít vývar z vařeného květáku.
- 1 špetka muškátového oříšku
- 2 g soli
- nadrobno nakrájená jarní cibulka
Instrukce
Květák
- Očištěný květák rozebereme na větší růžičky.
- Růžičky květáku uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
- Uvařený květák scedíme a rozsekáme na menší kousky.
Bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Dohotovení
- Kousky květáku vmícháme do hotového bešamelu.
- Zdobíme drobně nakrájenou cibulkou.
Podávání
- Podáváme s vařenými brambory či pečivem a zeleninovým salátem.
- Pokud chceme mít pokrm sytější posypeme na talíři strouhaným sýrem nebo uzeným tofu.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!