Lehký vanilkový krém
Tartaletka je dezert, který má každý rád. Křehké linecké těsto s jemným vanilkovým krémem a příjemně nakyslým čerstvým ovocem.Náš krém je připravený z Hrašky Vanilka a tak zákusek vyniká nejen chutí, ale i nebývalou výživnou hodnotu.
Ingredience
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 50 g jemně mleté celozrnné mouky
- 120 g jemně mletého třtinového cukru na moučku
- 120 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy a vody dáme dle potřeby
Vanilkový krém s agarem
- 150 g másla nebo kokosového oleje
- 150 g Hrašky Vanilka
- 200 g cukru
- 1 špetka soli
- 1000 ml mléka Může být i rostlinné.
- 1 balení dortového želé nebo agaru Použijeme množství agaru uvedeného v návodu od výrobce na 250 ml vody.
- 250 ml vody
Ovoce
Instrukce
Příprava tartaletek, košíčků či korpusu
- Studené máslo nakrájíme na kostky.
- Mouku, cukr, studené máslo a sůl smícháme ručně nebo v robotu na drobenku.
- Přidáme citronovou šťávu a vodu a rychle zamícháme na vláčné těsto. Celozrnná mouka má větší nasákavost oproti bílé mouce, proto zaděláváme těsto o něco řidší konzistence.
- Těsto zabalíme do folie a necháme v ledničce odpočinout alespoň 2 hodiny.
- Z těsta vyválíme plát silný 3 mm a formičkami vykrájíme kolečka.
- Vykrojená kolečka vložíme do formiček a vytlačíme až nahoru k okrajům.
- Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zlatava.
- Z těsta můžeme upéct i jeden velký koláč.
Příprava krému
- V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
- Vodu a olej přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Dortové želé nebo agar rozmícháme ve 250 ml studené vody.
- Želé nalijeme do uvařeného krému a za stálého míchání povaříme 1 minutu.
- Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
- Šlehání je důležité, aby byl krém nadýchaný.
Dohotovení
- Vyšlehaný krém rozléváme do připravených korpusů, necháme vychladnout a zdobíme ovocem.
- Krém můžeme nalít i do pohárů či misek, nebo ho použít na přípravu moučníků.
- Lze přidat kakao, kávu, … a vytvořit chuťové variace.
Poznámky
Tento krém je tak lahodný a výživný, nikoho nenapadne v něm hledat hrách.
Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem.
Alergeny: V případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!