Makové kuličky s rybízem

    Můžete sdílet na:
    Když se zadíváte na fotografii kuličky, napadne vás, že základ tohoto moučníku může být hrách?
    Spojení Hrašky Vanilka a máku je neuvěřitelně dobré a zdravé.
    A v tom je skryto tajemství Hrašky Vanilka, je zdravá a dá se z ní připravit mnoho úžasných dobrot.
    Mák je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Je to přírodní unikát. Stojí za to ho zařazovat pravidelně do jídelníčku. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťavnatý, spojením s Hraškou Vanilka vznikne zdravá lahůdka.
    Varianta, která stojí za vyzkoušení, je do makové kuličky schovat sušenou švestku, kterou jsme naplnili mandlí.
    Porce 0
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hraškové máslo

    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 100 g sušeného sójového mléka
    • 100 g třtinového cukru
    • 1 špetka soli
    • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje, másla
    • 600 ml vody Vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
    • 150 g mletého máku

    Ochucení krému

    • 50 g pikantní marmelády višňová, meruňková, rybízová podle chuti
    • 50 g čokolády, není nutné podle chuti
    • rum dle chuti / není nutné

    Dohotovení

    • sušené švestky
    • mandle

    Instrukce
     

    • Mák ochutnáme a zkontrolujeme, zda není hořký.
    • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr, mletý mák a sůl.
    • Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má při vaření jiné vlastnosti.
    • Vodu a olej přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťávnatý.
    • Nakonec podle chuti přidáme pikantní marmeládu, čokoládu či rum.
      Chuť makového krému je jemná, přidáním marmelády či čokolády získáme svěží chuť.
    • Kaši vyšleháme ponorným mixerem na hladký krém. Šlehání je velmi důležité, neboť z kaše vykouzlí hedvábný krém.
    • Necháme vychladnout.

    Dohotovení

      Kuličky s rybízem či jiným ovocem.

      • Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a vyválíme kuličky, které obalíme v oraženém máku a ozdobíme rybízem, či jiným ovoce a necháme vychladit.

      Varianta: Kuličky plněné sušenými švestkami a mandlemi.

      • Mandle spaříme a sloupneme.
      • Sušené švestky spaříme. Pokud jsou švestky tvrdé a vysušené, necháme je chvíli nabobtnat v malém množství převařené vody.
      • Švestky trochu osušíme. Do každé švestky vložíme mandli.
      • Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a do každé vložíme jednu naplněnou švestku a zabalíme ji.
      • Mák na obalování na sucho orestujeme na pánvi.
      • Hotové kuličky můžeme obalit v opraženém máku, v nasekaných oříšcích či kokosu.
      • Před podáváním necháme vychladnout.

      Poznámky

      Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
      Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
      Klíčové slovo Banán, Hraška, Hraška Vanilka, Krém, Pomazánka, Sladké
      Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
      Můžete sdílet na: