Makové makronky

    Můžete sdílet na:
    Makové makronky / bez vajec / veganské /mák zdraví / mletý mák recept
    Recept na makronky je převzatý od skvělé veganské cukrářky Petry Stáhlové. Na jejím e-shopu si můžete zakoupit i všechny speciální suroviny, které jsou potřeba na tyto makronky. Jako náplň jsme použili Nutelu z Hrašky Vanilka a povidla. Dokonalá chuť tohoto veganského dezertu stojí za to.
    Calories

    Ingredience
      

    • 135 g vody
    • 14 g bramborového proteinu
    • 2 g metilgelu (volitelné – makronky, budou mít lepší vzhled)
    • 0,5 g xantanové gumy
    • 3O4 g moučkového cukru
    • 167 g mletého máku
    • 1 špetka jedlé sody

    Náplň

    • povidla
    • vegan nutela z Hrašky Vanilky

    Instrukce
     

    Příprava bílku

    • Do menší odměrky nalijeme studenou vodu, přidáme bramborový protein, metilgel a xantan.
    • Vše důkladně promixujeme ponorným mixérem a dáme alespon na půl hodiny do lednice.
    • Vychlazené bílky rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme zpět do lednice. Později z ní uděláme makovou pastu. Druhou polovinu dáme do mísy robotu a přidáme špetku sody.
    • Začneme šlehat na nejvyšší otáčky. S ohledem na viskozitu těchto bílků bude chvíli trvat, než začnou nabývat na objemu, zvláště když používáme metilgel.
    • Přibližně po 3 minutách šlehání začneme po lžících přidávat 160 g moučkového cukru.
    • Vždy před tím než přidáme další lžíci, necháme cukr pořádně zapracovat.
    • Přibližně po 10 minutách bychom měli získat pevně našlehané a lesklé bílky.

    Příprava těsta

    • 144 g moučkového cukru důkladně promícháme s mákem a dohromady přesijeme přes jemné sítko. Takto získáme konzistentní směs.
    • Přidáme druhou polovinu bílků a vše důkladně promícháme do pastovité konzistence.
    • Opatrně vařečkou vmícháme vyšlehané bílky. V závěrečné fázi si pomůžeme stěrkou, která lépe kopíruje tvar mísy.
    • Makronkové těsto je potřeba dotáhnout do takové fáze, aby se pozvolna rozjíždělo do roviny – tedy aby se potom na makronkách nedělaly ošklivé špičky.
    • Čím více budeme těsto míchat tím bude těsto řidší. Nechceme, aby těsto bylo příliš řídké. Proto konzistenci pravidelně během míchání kontrolujeme a hlidáme moment, kdy se bude přirozeně pomalu rozjíždět do rovné plochy.

    Práce s těstem

    • Připravíme si sáček o průměru 10 mm a naplníme ho částí těsta.
    • Makronky můžeme péct but na silikonových podložkách k tomu speciálně určených, nebo na pečícím papíru s předkreslenými kolečky o průměru 3 -4 cm.
    • Při stříkání makronek se snažíme, aby byli všechny stejně velké. Rozdílné velikosti vyžadují rozdílný čas pečení. Proto by se nám pak mohlo stát, že část makronek by byla nedopečená a část by byla přepečená.
    • Pokud se makronky po nastříkání přirozeně nerozjednou do roviny, nekolikrát s plechem bouchneme o stůl.
    • Makronky necháme přibližně 2 hodiny oschnout při pokojové teplotě.

    Pečení

    • Makronky pečeme přibližně 15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 130 °C.
    • Správně upečená makronka není vysušená jako sušenka, zároveň se nám musí po vychladnutí snadno odloupnout od podložky.
    • Po vytažení necháme makronky úplně zchladnout a až poté je sundáme z plechu.

    Dohotovení

    • Makronky spárujeme dle stejných velikostí, připravenou nutelou z Hrašky Vanilky napůl smíchanou s povidly.
    • Necháme alespon 24 hodin odležet a změknout.

    Poznámky

    • Recept na nutelu z Hrašky Vanilky.
    • Mák můžete nahradit i mandlovou nebo jinou ořechovou moukou.
    • Recept na makronky je převzatý od skvělé veganské cukrářky Petry Stáhlové. Na jejím e-hopu si můžete zakoupit i všechny speciální suroviny, které jsou potřeba na makronky.
    Klíčové slovo Bezlepku, Bílkovina, Čokoláda, Hraška, Mák, Makronky, Nutela, Vegan, Bezlepkové recepty, Bezvaječné recepty, Makronky bez vajec, Makové makronky
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments