Plzeňský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou

    Můžete sdílet na:
    Vynikající guláš s chutí i vůní po pivu, vysokou výživnou hodnotou a dokonalou chutí.
    Kuchyně Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Ceria

    Guláš

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 120 g očištěné cibule
    • 5 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 2 g krystalového cukru
    • 10 g sladké mleté papriky
    • 60 g nakládaných sekaných rajčat
    • 40 g Hrašky na zahušťování
    • 520 ml vývaru nebo vody
    • 6 g soli
    • 60 ml nealkoholického piva
    • majoránka
    • 3 g petrželové natě

    Instrukce
     

    Ceria

    • Uvařenou Cerii nakrájíme na kostky.
    • Opečeme Cerii na oleji na pánvi.
    • Smícháme sojovou omáčku a vývar a promícháme s opečenou Cerií.

    Příprava guláše

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr, sladkou papriku.
    • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme odměřeným množstvím vývaru či horké vody a osolíme.
    • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme pivo, majoránku a guláš necháme přejít varem.

    Způsob podávání

    • Na talíři klademe opečené kousky Cerie do guláše těsně před podáváním, uchovají si tak svoji chuť i křupavost.
    • Podáváme s houskovým knedlíkem nebo pečivem ozdobené drobně krájenou petrželovou natí.

    Poznámky

    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 1 Lepek, 9 Celer, 10 Hořčice.
    Klíčové slovo Cerie, Guláš, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: