Květáková polévka

Ing. Eliška Škvařilová
Květáková polévka se běžně připravuje z vařeného květáku. Doporučujeme květák nejdříve upéci v troubě, tím získá polévka velmi lahodnou chuť a zahuštění Hraškou zvýší její výživnost.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

  • 500 g květáku
  • 20 ml oleje nebo másla
  • 80 g očištěné cibule
  • kmín
  • 1 g Mahá koření
  • 35 g Hrašky na zahušťování
  • 1200 ml vývaru nebo vody
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka muškátového ořechu
  • sůl Se solí opatrně, pokud je vývar osolený.
  • 1 špetka kurkumy
  • 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit jiným mlékem nebo smetanou.
  • citronová šťáva dle chuti
  • zelená petrželka na zdobení

Instrukce
 

Květák

  • Květák zbavíme listů, omyjeme a rozebereme na růžičky.
  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Růžičky květáku rozložíme na vymazaný plech, posolíme, potřeme olejem a pečeme v troubě do měkka. Podle velikosti růžiček asi 20 – 30 minut.
  • Pečený květák dodá polévce neopakovatelnou chuť. Polévku, ale můžeme připravit rovněž z květáku vařeného.

Polévka

  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a kmín.
  • Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový květ a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
  • Na talíři do každé porce vložíme několik růžiček květáku a každou porci posypeme nakrájenou petrželkou.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 hořčice
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Květák, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru