Polský boršč s červenou řepou

    Můžete sdílet na:
    Boršč bychom si měli připravovat pravidelně. Polévka zahuštěná Hraškou je sytá, krémově hladká, je plná zeleniny, má krásnou barvu díky červené řepě a jemnou chuť po smetaně. Notná dávka hrachu nám zvýší podíl luštěnin v našem jídelníčku, aniž bychom to postřehli.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 20 ml oleje
    • 80 g očištěné cibule
    • 30 g očištěné mrkve
    • 30 g celeru
    • 50 g očištěných brambor
    • 100 g očištěné červené řepy
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 2 g cukru
    • 25 g Hrašky na zahušťování
    • 1000 ml vývaru nebo vody
    • 6 g soli
    • 100 g sušeného sójového mléko Můžeme použít smetanu.
    • 60 g Kysané zelí

    Instrukce
     

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory, červenou řepu a orestujeme.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko (smetanu) a kysané zelí. Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme jej nadrobno.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Orestované koření dodá jídlu dobrou hlubokou chuť a podpoří naše trávení.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. 
    Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Boršč, Červená řepa, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: