Nivová pomazánka

Nivová pomazánka

Ing. Eliška Škvařilová
Lahodný sýr s ušlechtilou modrozelenou plísní vyniká slanou pikantní chutí a ve spojení s jemným našlehaným hraškovým máslem vytvoří neodolatelnou chuť.
Nikdo nepozná, že základ pomazánky netvoří máslo či majonéza, ale mnohem zdravější vyšlehaný hraškový základ.
Porce 5 Porcí
Kalorií

Ingredience
  

Hraškové máslo s nivou

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
  • sůl
  • 100 g nivy, nebo podle chuti

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaných okurek
  • 15 g pažitky

Instrukce
 

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme na kousky nakrájenou nivu a za stálého míchání ji necháme rozpustit.
  • Necháme vychladnout.

Ochucení pomazánky

  • Pažitku a nakládaný okurek nakrájíme nadrobno a vmícháme do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dochutíme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Niva, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru