Dýňové muffiny se skořicí
Existuje mnoho receptů na muffiny, v tom našem jsou vejce nahrazeny Hraškou vanilka. Spolu s celozrnnou moukou se tak zvyšuje výživnost tohoto receptu.
Ingredience
- 150 g dýně
- 1 špetka kurkumy
- 125 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 35 g opražených vlašských ořechů
- 10 g Hrašky Vanilka
- 10 g celozrnné mouky
- 1 špetka soli
- 160 g polohrubé mouky
- 4 g prášku do pečiva
- 3 g sody na pečení
- 140 ml mléka (nebo voda a 25 g sušeného sójového mléka)
- 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 10 ml rumu
Instrukce
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Dýni nakrájíme na menší kousky a uvaříme ji v mléce/vodě společně s kořením a cukrem.
- Poté co je dýně měkká ji rozmixujeme na pyré a necháme zchladnout.
- Ořechy nasekáme na drobné kousky.
- Smícháme všechny suché suroviny.
- Kypřící prášek a sodu přesejeme přes sítko do suchých surovin a promícháme.
- Přidáme odvážený olej, zbytek mléka/vody a rum. Vše důkladně promícháme.
- Nakonec přidáme hotové dýňové pyré a opatrně ho vmícháme do těsta.
- Hmotu nalijeme do připravených formiček, které jsme vyložili papírovými košíčky.
- Pečeme 20 minut při teplotě180 °C. Muffiny jsou upečené, když jim naskočí čepičky a vršek lehce zezlátne.
- Pak zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud se těsto na dřívko nelepí, muffin je propečený.
Poznámky
- Tipy: Oříšky můžeme nahradit kokosem.
- Toto těsto můžeme také nalít do vymazaných dortových forem či plechu, které vysypeme kokosem či moukou. Připravíme si tak skvělou buchtu či korpus na dorty.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.