Pomazánka z vařené červené řepy

Pomazánka z vařené řepy

Ing. Eliška Škvařilová
Červená řepa je považována za velmi zdravou zeleninu. a navíc se z ní dá připravit nejrůznější jídla. Po uvaření a nastrouhání ji smícháme s vyšlehaným Hraškovým základem a lahodná pomazánka je hotová.
Porce 5 Porcí
Kalorií

Ingredience
  

Hraškové máslo

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
  • 5 g soli

Řepa

  • 300 g červené řepy

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaných okurek
  • 25 g plnotučné hořčice
  • 30 g jarní cibulky
  • citronová šťáva dle chuti
  • nastrouhaný křen dle chuti

Instrukce
 

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.

Příprava řepy

  • Řepu uvaříme ve slané vodě do měkka.
  • Necháme vychladnout, řepu oloupeme a nastrouháme.
  • Řepu můžeme rovněž upéct v troubě do měkka a po vychladnutí nastrouhat najemno.

Ochucení pomazánky

  • Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
  • Smícháme nastrouhanou řepu, nastrouhaný křen, nakládané okurky, cibulku vyšlehané hraškové máslo a podle potřeby dochutíme citronovou šťávou.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Klíčové slovo Červená řepa, Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru