Cerie je vychucená suchá směs, jejímž základem je pšeničná bílkovina. Z této směsi lze připravit spoustu pokrmů, které se obvykle připravují z masa. Oproti jiným bílkovinným koncentrátům rostlinného původu (např. tofu, tempech, klaso) jsou pokrmy z Cerie šťavnaté a ochucené dle fantazie kuchaře. Lákává je možnost vychucení šťávy uvnitř pokrmu. Cerie může být křehká a zároveň pružná, snadno se poddá fantazii kuchaře.
Proč používáme Cerii?
V dnešní době stále více lidí omezuje konzumaci masa, někdo ze zdravotních důvodů, někdo se stane veganem či vegetariánem z etických důvodů. Jiný přestane jíst maso jako prevenci před mnoha nemocemi. Můžeme se vzdát masa, ale nemusíme se vzdávat jídel, k jejichž přípravě maso potřebujeme.
Cerie je lehká na trávení, protože pokud není lepek spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný. Není však vhodná pro lidi s bezlepkovou dietou, naopak je skvělá pro lidi s alergií na sóju.
Velmi důležité je dobré provaření Cerie, aby nezůstala uvnitř syrová. Doba varu je závislá na velikosti kousku Cerie. Vaření můžeme zkrátit tím, že ze syrového těsta vytvarujeme plátky, které opečeme z obou stran na pánvi a potom je povaříme.
Články k Cerii
Strava v čase předvelikonočním
Recepty s Cerií
Znojemský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou.
Zeleninový karbanátek z Cerie
Svíčková omáčka
Šuang-si z Cerie se žampiony a kapií
Šťavnaté plátky z Cerie
Španělský ptáček
Segedínský guláš s opečenou Cerií
Řízečky z Cerie
Rajčatová omáčka s kuličkami z Cerie
Příprava Cerie
Plzeňský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou
Plněné kedlubny Cerií
Lečo s Cerií (tofu)
Kuličky z Cerie ve smetanové omáčce
Kubovy měšce plněné kysaným zelím
Kedlubnové lasagne s Cerií
Holandský řízek z Cerie a sýru
Ceriová pečeně na česneku a kmíně
Cerie rýže Hanoi se žampiony a paprikou
Bylinkový bulgur s Cerií
Boloňské špagety s Cerií
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.