Makový cheesecakes
Makových dobrot není nikdy dost, hlavně když spojíme Hrašku Vanilku s mákem a nakyslou rybízovou marmeládu máme úspěch zaručen. Z máku a Hrašky Vanilka můžeme připravit i slavnostní moučník.
Ingredience
Korpus ze semínek
- 100 g slunečnicových semínek
- 75 g mandlí
- 100 g rozinek
- 75 g sušených meruněk
Makový krém
- 150 g Hrašky Vanilka
- 150 g sušeného sójového mléka
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
- 900 ml vody se sušeným mlékem
- 150 g máku
Dochucení
- rum není nutné
- 100 g čokolády na vaření není nutné
- 50 g pikantní marmelády rybízové, meruňkové či višňové
Zdobení
- meruňková či jiná marmeláda
- opražený mák či kokos na posypání
Zdobící krém
- 200 g uvařeného vanilkového krému
- 60 g kokosového oleje či másla
Instrukce
Korpus
- Mandle, slunečnici a sušené ovoce spaříme vroucí vodou.
- Spaření je důležité, neboť semínka i sušené ovoce zbavíme nečistoty a korpus bude chutnější.
- V mixéru nejdříve rozmixujeme semínka a mandle.
- Pak přidáme do mixéru rozinky a meruňky a vše rozmixujeme.
- Pokud směs nejde rozmixovat přidáme lžíci marmelády.
- Dortovou formu o průměru 28 cm vytřeme tukem a vzniklé těsto rozprostřeme na dno a po stranách dortové formy.
- Necháme v troubě zapéci 5 minut při teplotě 160°C.
Vanilkový krém
- V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru, a soli.
- Vodu a olej přivedeme k varu.
- Místo vody a sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
Příprava krému na zdobení
- Z uvařeného vanilkového krému odložíme 200g a přidáme k němu 50 g kokosového tuku či másla.
- Vše důkladně rozmixujeme a necháme vychladnout do druhého dne.
Dokončení krému na makový dort.
- Mák před použitím ochutnáme a zkontrolujeme zda není hořký.
- Do zbylého vanilkového krému vmícháme pomletý mák a ještě 5 minut povaříme, aby byl mák měkký a vláčný.
- Když uvařený krém ochutnáme, měl by se mák s krémem spojit bez drhnutí na jazyku.
- Uvařený krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem.
- Vyšlehaný krém vlijeme na připravený korpus a necháme do dalšího dne vychladnout
Dokončení
- Zdobící krém vyšleháme a část dáme do zdobícího pytlíčku,
- Vychladlý dort, opatrně ořízneme od krajů formy a potřeme po bocích a povrchu zdobícím krémem.
- Povrch dortu potřeme marmeládou a po obvodu dortu ozdobíme pusinkami pomocí zdobícího pytlíčku.
- Boky dortu posypeme mletým mákem.
- Necháme vychladit a můžeme podávat.
Poznámky
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!