Vločková kaše s Hraškou Vanilka

Ing. Eliška Škvařilová
Dobře provařená vločková kaše s Hraškou Vanilka je lahodná a sytá.
Tajemství lahodných kaší je ukryto v dlouhém a pomalém vaření.
Porce 4 porce

Ingredience
  

  • 140 g Ovesné vločky
  • 1200 ml Voda (voda a sušené sójové mléko se dá nahradit kravským či jiným mlékem)
  • 120 g Sušené sójové mléko
  • 80 g Hraška Vanilka
  • 100 g Cukr třtinový
  • 1 špetka Sůl
  • 80 g Olej kokosový / slunečnicový
  • 20 g Rozinky

Instrukce
 

Namočení vloček

  • Vločky namočíme přes noc do studené vody, anebo alespoň na 1 hodinu.

Vločková kaše

  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl dobře promícháme.
  • Namočené vločky zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme tuk a přivedeme k varu.
  • Vločky zvolna vaříme, až jsou poloměkké.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl) a dobře promícháme.
  • Tímto postupem se Hraška dobře rozmíchá a nevytvoří se v kaši žmolky.
  • Přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit kaši zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Hotová kaše chutná lahodně, není cítit po hrachu a vločky jsou rozvařené.

Servírování

  • Kaši můžeme servírovat s čerstvým ovocem, marmeládami, kompoty, oříšky a dalšími dobrotami.

Poznámky

Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Je dobré vločky namáčet přes noc, protože se pak rychleji rozvaří.
Kaši vaříme spolu s cukrem a tukem, získáme lahodnější chuť a spotřebujeme méně cukru a tuku, než bychom spotřebovali při posypání kaše cukrem a tukem přímo na talíři.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka? Hraška Vanilka dodá kaši sytost a výživnost. Podaří se nám do jídelníčku zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidán hrách.
Alergeny: 6 Sója
Klíčové slovo Hraška, Hraška vanilka, jablka, Kaše, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru