Mini frgálky
Kdo by nemiloval lahodné valašské frgály? Tyto ikonické koláče jsou mistrovským dílem tradiční české kuchyně. Co je na nich tak jedinečného? Na pravém frgálu najdete vždy pouze jeden druh náplně – a té je opravdu požehnaně! Sladké náplně jsou u frgálů klasikou, mezi ty nejoblíbenější patří maková, tvarohová, povidlová nebo hrušková. Ale to není vše! Tradiční recepty přinášejí i další famózní chutě, jako je švestková, jablečná, borůvková, meruňková či ořechová. A pro ty, kdo hledají něco opravdu netradičního, existují i frgály se zelnou, mrkvovou nebo dokonce kedlubnovou náplní.Valašské frgály nejsou jen koláče – jsou to malá umělecká díla plná chuti, tradice a lásky k poctivému pečení. Který ochutnáte jako první?
Ingredience
Těsto na frgálky
- 1 balíček sušeného droždí nebo 1 balíček čerstvého
- 80 g krupicového cukru
- 350 ml mléka (může být i rostlinné)
- 300 g hrubé mouky
- 300 g celozrnné mouky
- 10 g Hrašky Vanilka
- 2 g soli
- citronová kůra z bio citronu
- 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
Náplň maková
- 150 g mletého máku
- 50 g Hrašky Vanilka
- 100 g cukru
- 500 g mléka (může být i rostlinné)
- 50 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
- špetka soli
- perníkové koření
- 50 g pikantní marmelády (meruňkové, višňové, rybízové)
- 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa
Náplň ořechová
- 120 g ořechů
- 50 g cukru
- 70 ml vody nebo mléka
Náplň jablečná
- 500 g jablek
- 50 g rozinek
- skořice
Náplň tvarohová
- 250 g tvarohu
- 100 g cukru
- 10 g vanilkového pudingu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- kůra z bio citronu
Drobenka
- 100 g hladké mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 120 g změklého másla nebo kokosového oleje bez vůně
- 120 g moučkového cukru
Polití frgálků po upečení
- 100 g másla nebo kokosového oleje bez vůně
- 50 – 100 ml rumu
- 2 lžíce mletého cukru
- vanilkový extrakt
Instrukce
Pracovní postup
- Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
- Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, ze kterých vytvarujeme kulaté bochánky. Ty klademe na vymazaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.
- Můžeme postupovat také tak, že vykynuté těsto vyválíme na plát o síle 1 cm. Kulatou formičkou přiměřené velikosti vypichujeme placky, které přeneseme na vymazaný plech. Pokud nemáme formičku na vypichování, použijeme sklenici s ostrou hranou, kterou napřed namočíme do misky s moukou.
- Dnem skleničky či jiným vhodným předmětem vytlačíme uprostřed bochánku důlek, který naplníme náplní. Okraje frgálku necháme vyšší, aby náplň nevytékala.
- Jednotlivé nádivky naplníme do cukrářských sáčků a vyplníme důlky frgálků. Za pomoci cukrářských sáčků nám to půjde rychleji.
- Vrstva nádivky by měla být vyšší,než je vrstva těsta.
- Hotové frgálky dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 8 minut, podle velikostí koláčů.
- Okraje upečených frgálků potřeme vlažným mlékem s rozpuštěným máslem.
- Koláče necháme 15 minut vychladnout a pak je důkladně pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.
Příprava nádivek
Náplň maková
- Makovou nádivku připravíme snadno tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější variantou je však povařit pomletý mák s Hraškou Vanilka – získáme tak jemnou a velmi výživnou nádivku. Tento postup je skvělým příkladem, jak zařadit luštěniny do našeho jídelníčku. Nikdo by nehádal, že se v pokrmu skrývá hrách, a naše tělo bude nadšené!
- Mák nejprve ochutnáme a pak pomeleme.
- Hrašku Vanilka, cukr, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
- Mléko s tukem přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
- Nádivku necháme vychladnout.
Náplň povidlová
- Všechny ingredience smícháme dohromady. Pokud jsou povidla příliš hustá, podle potřeby je zředíme trochou vlažné vody nebo rumu.
Náplň ořechová
- Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.
Náplň jablečná
- Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.
Náplň tvarohová
- Na náplň použijeme tvaroh balený nikoli z vaničky, ten je příliš řídký. Všechny suroviny smícháme dohromady.
Poznámky
- Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto o něco řidší, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost, než mouka bílá a těsto během kynutí ještě houstne.
- Zde naleznete další recepty, kde hraje hlavní roly kynuté těsto.
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři: