Mini frgálky

    Můžete sdílet na:
    Kdo by nemiloval lahodné valašské frgály? Tyto ikonické koláče jsou mistrovským dílem tradiční české kuchyně. Co je na nich tak jedinečného? Na pravém frgálu najdete vždy pouze jeden druh náplně – a té je opravdu požehnaně!
    Sladké náplně jsou u frgálů klasikou, mezi ty nejoblíbenější patří maková, tvarohová, povidlová nebo hrušková. Ale to není vše! Tradiční recepty přinášejí i další famózní chutě, jako je švestková, jablečná, borůvková, meruňková či ořechová. A pro ty, kdo hledají něco opravdu netradičního, existují i frgály se zelnou, mrkvovou nebo dokonce kedlubnovou náplní.
    Valašské frgály nejsou jen koláče – jsou to malá umělecká díla plná chuti, tradice a lásky k poctivému pečení. Který ochutnáte jako první?
    Calories

    Ingredience
      

    Těsto na frgálky

    • 1 balíček sušeného droždí nebo 1 balíček čerstvého
    • 80 g krupicového cukru
    • 350 ml mléka (může být i rostlinné)
    • 300 g hrubé mouky
    • 300 g celozrnné mouky
    • 10 g Hrašky Vanilka
    • 2 g soli
    • citronová kůra z bio citronu
    • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla

    Náplň maková

    • 150 g mletého máku
    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 100 g cukru
    • 500 g mléka (může být i rostlinné)
    • 50 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
    • špetka soli
    • perníkové koření
    • 50 g pikantní marmelády (meruňkové, višňové, rybízové)
    • 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa

    Náplň ořechová

    • 120 g ořechů
    • 50 g cukru
    • 70 ml vody nebo mléka

    Náplň jablečná

    • 500 g jablek
    • 50 g rozinek
    • skořice

    Náplň tvarohová

    • 250 g tvarohu
    • 100 g cukru
    • 10 g vanilkového pudingu
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 špetka kurkumy
    • 1 špetka soli
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • kůra z bio citronu

    Drobenka

    • 100 g hladké mouky
    • 100 g celozrnné mouky
    • 120 g změklého másla nebo kokosového oleje bez vůně
    • 120 g moučkového cukru

    Polití frgálků po upečení

    • 100 g másla nebo kokosového oleje bez vůně
    • 50 – 100 ml rumu
    • 2 lžíce mletého cukru
    • vanilkový extrakt

    Instrukce
     

    Pracovní postup

    • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
    • Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, ze kterých vytvarujeme kulaté bochánky. Ty klademe na vymazaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.
    • Můžeme postupovat také tak, že vykynuté těsto vyválíme na plát o síle 1 cm. Kulatou formičkou přiměřené velikosti vypichujeme placky, které přeneseme na vymazaný plech. Pokud nemáme formičku na vypichování, použijeme sklenici s ostrou hranou, kterou napřed namočíme do misky s moukou.
    • Dnem skleničky či jiným vhodným předmětem vytlačíme uprostřed bochánku důlek, který naplníme náplní. Okraje frgálku necháme vyšší, aby náplň nevytékala.
    • Jednotlivé nádivky naplníme do cukrářských sáčků a vyplníme důlky frgálků. Za pomoci cukrářských sáčků nám to půjde rychleji.
    • Vrstva nádivky by měla být vyšší,než je vrstva těsta.
    • Hotové frgálky dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
    • Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 8 minut, podle velikostí koláčů.
    • Okraje upečených frgálků potřeme vlažným mlékem s rozpuštěným máslem.
    • Koláče necháme 15 minut vychladnout a pak je důkladně pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.

    Příprava nádivek

      Náplň maková

      • Makovou nádivku připravíme snadno tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější variantou je však povařit pomletý mák s Hraškou Vanilka – získáme tak jemnou a velmi výživnou nádivku. Tento postup je skvělým příkladem, jak zařadit luštěniny do našeho jídelníčku. Nikdo by nehádal, že se v pokrmu skrývá hrách, a naše tělo bude nadšené!
      • Mák nejprve ochutnáme a pak pomeleme.
      • Hrašku Vanilka, cukr, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
      • Mléko s tukem přivedeme k varu.
      • Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
      • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
      • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
      • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
      • Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
      • Nádivku necháme vychladnout.

      Náplň povidlová

      • Všechny ingredience smícháme dohromady. Pokud jsou povidla příliš hustá, podle potřeby je zředíme trochou vlažné vody nebo rumu.

      Náplň ořechová

      • Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.

      Náplň jablečná

      • Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

      Náplň tvarohová

      • Na náplň použijeme tvaroh balený nikoli z vaničky, ten je příliš řídký. Všechny suroviny smícháme dohromady.

      Poznámky

      Alergeny: 1 Lepek, (7 Mléko)
      Klíčové slovo Hraška Vanilka, Jablka, Kynuté, Mák, Povidla, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření
      Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
      Subscribe
      Upozornit na
      guest
      0 Komentáře
      Nejstarší
      Nejnovější Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments