Náš mazanec

Náš mazanec

Ing. Eliška Škvařilová
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Těsto

  • 100 g celozrnné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 20 g Hrašky Vanilka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g sekaných mandlí nebo ořechů
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 g mletého anýzu
  • 1 g mletého badyánu
  • 1 g mletého hřebíčku
  • 0,5 g mletého koriandru
  • 250 ml mléka kravského nebo rostlinného
  • 100 g másla nebo slunečnicového oleje
  • 50 g sekaných mandlí na posypaní

Instrukce
 

  • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
  • Po vykynutí ještě jednou těsto propracujeme a vytvoříme z něj jeden či více bochánků.
  • Bochánky dáme na vymazaný plech a necháme je ještě 30 minut kynout.
  • Po vykynutí vytvoříme pomocí nože na mazanci kříž.
  • Potřeme mazanec vodou či mlékem a posypeme sekanými mandlemi.
  • Mazanec pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Jak začne mazanec zlátnout, snížíme teplotu na 150 °C a zvolna dopékáme.
  • Před dopečením píchneme do středu mazance špejlí. Po vytažení musí být špejle suchá. Takto zkontrolujeme, jestli je těsto upečené.
  • Po upečení mazanec hned potřeme tukem a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme posypat mazanec ještě moučkovým cukrem.

Poznámky

Pokud má mazanec už pěknou kůrku, ale není ještě zcela upečený, tak ho můžeme přikrýt pomaštěným pečícím papírem, nebo alobalem a ještě ho zvolna dopéct při teplotě 50 °C.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Kynuté, Mazanec, Sladké, Sladké pečivo, Velikonoce, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru