Holandský řízek z Cerie a sýru
Můžeme si připravit více Cerie a část si odložit na Holandský řízek z mleté Cerie a nastrouhaného tvrdého sýru. Je to velká pochoutka, jemný šťavnatý karbanátek, který je obalený v trojobalu a pak osmažený. Těstíčko na obalování je připravené z Hrašky. Pro zjemnění chuti jsme do směsi přidali i trochu šlehačky.
Ingredience
Příprava Cerie
- 100 g Cerie v prášku
- 100 ml vody nebo vývaru
- 20 ml oleje
- 1/2 g Mahá koření
Holandský řízek
- 100 g tvrdého sýru např. Gouda nebo Ementál
- 50 ml šlehačky není nutné
- jemně nakrájená petrželová nať není nutné
Trojobal
- 150 g Hrašky na obalování
- 150 ml vody
- 150 g strouhanky
- olej na smažení
Instrukce
Příprava Cerie
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
- Příprava Cerie v hrnci:Z připraveného těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody tak, aby plaval. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a zvolna vaříme alespoň půl hodiny. Je-li knedlík silnější, prodloužíme dobu varu na 45 minut. Doba varu je delší, protože je potřeba Cerii důkladně provařit, aby byla dobře stravitelná. Uvařenou Cerii nakrájíme na plátky, kostky nebo nudličky.
Příprava Holandského řízku
- Uvařenou Cerii necháme vychladit a poté pomeleme.
- Sýr nastrouháme nahrubo.
- Smícháme dohromady pomletou Cerii, nastrouhaný sýr a můžeme přidat i šlehačku a jemně nakrájenou petrželovou nať.
- Ze směsi vytvarujeme stejnoměrné koule, které potom zploštíme na tloušťku 1 cm. Okraje zaoblíme a uhladíme vzniklé praskliny.
Obalování
- Připravíme si tři misky.
- Do první misky nasypeme suchou Hrašku.
- Ve druhé smícháme Hrašku s vodou, nejlépe těstíčko rozmixujeme ponorným mixérem.
- Do třetí misky nasypeme strouhanku.
- Připravené řízky postupně vkládáme do misek a obalíme je.
- Aby se nám řízky povedly, můžeme je dát před smažením na chvíli do mrazáku zamrazit, tak budeme mít jistotu, že sýr nevyteče.
Smažení
- V pánvi rozehřejeme tuk na smažení ve výšce nejméně 2x tolik jako je výška řízku, cca 2 cm.
- Vkápnutím těstíčka zkontrolujeme, zda je olej správně rozehřátý. Kapka by měla vyplavat na hladinu.
- Postupně vkládáme jednotlivé řízky a smažíme z obou stran do zlatova.
Servírování
- Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Poznámky
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!