Španělský ptáček

Ing. Eliška Škvařilová
Oblíbené české jídlo připravené z Cerie. Náplň je ze sójového párku, nakládané okurky, cibule a čerstvé papriky – aby to pěkně vypadalo. Šťáva zahuštěná Hraškou nadchne svojí chutí. Celé jídlo je nejen chutné a svěží, ale i velmi výživné.
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Cerie na závitky

  • 200 g Cerie v prášku
  • 200 ml vody nebo vývaru
  • 20 ml oleje
  • 5 g česneku
  • 1/2 g Mahá koření

Náplň do závitků

  • 1 cibule
  • 1 naládaný okurek
  • 1 čerstvá červená kapie
  • 1 sójový párek
  • plnotučná hořčice na potření závitků

Přírodní šťáva k závitkům

  • špetka kmínu
  • špetka hořčičného semínka
  • 30 ml oleje
  • 150 g cibule
  • 30 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • špetka celého mletého pepře
  • špetka chilli
  • 3 g dijónské hořčice
  • 20 g Hrašky na zahušťování
  • 700 ml vývar či vody
  • 3 g soli
  • muškátový oříšek

Instrukce
 

Příprava Cerie

  • Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se postupně pevnější a tužší.
  • Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Na přípravu závitků je lépe těsto nechat odležet přes noc v chladnu. S těstem se lépe pracuje a lépe se vytahuje dotenka.

Příprava závitků

  • Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky, párek rozkrojíme na půl a zkrátíme na polovinu, nakládaný okurek rozkrojíme na půl. Papriku očistíme a nakrájíme na široké nudličky.
  • Ukrojíme plátek ceriového těsta o váze 80 – 100 g a co nejvíce ho vytáhneme, potřeme hořčicí a opepříme. Od kraje postupně klademe kousky cibule, párku, papriky a každý kousek zabalíme do plátku. Plátek Cerie neustále natahujeme.
  • Smotaný kousek velmi dobře drží, není nutné ho omotávat provázkem či spojovat párátkem, aby se nerozpojil.
  • Připravené závitky opečeme za všech stran na oleji na pánvi anebo pokud máme závitků větší množství, můžeme je opéci v troubě na vymazaném plechu při teplotě 180 °C asi 15 minut.
  • Opečené závitky podlijeme vývarem, aby byly ponořené a vaříme podle velikosti alespoň 30 – 45 minut.

Příprava šťávy k závitkům

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do hněda drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nastrouhanou mrkev a celer a orestujeme.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
  • Přidáme dijónskou hořčici a orestujeme.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  • Na závěr můžeme do šťávy přidat zbytek na nudličky nakládaných okurků, papriky a sójového párku a šťávu necháme přejít varem.

Servírování

  • Závitky podáváme s dušenou rýží či knedlíkem, přelité šťávou a doplněné pořádnou porcí zeleninového salátu.

Poznámky

Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru