Šťavnaté plátky z Cerie

Ing. Eliška Škvařilová
Šťávnatý plátek je velmi oblíbené jídlo v klasické kuchyni. Cerie umožní jeho vegetariánskou verzi a kombinace sójové omáčky a třeného česneku vyzdvihne jeho chuť.
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

  • 200 g Cerie v prášku
  • 180 ml vody nebo vývaru
  • 20 ml oleje
  • 5 g česneku
  • 1/2 g Mahá koření

Instrukce
 

Míchání Cerie:

  • Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
  • Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
  • Příprava Cerie v troubě:
    Z hotového těsta vytvarujeme plátky, které klademe vedle sebe na vymazaný plech.
    Plech vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 10 minut až mají plátky zapečený povrch.
    Plátky zalijeme vařící vodou, přidáme sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, nať, česnek a vaříme v troubě 40 minut. Do vody můžeme přidat i kořenovou zeleninu. Získaný vývar můžeme použít při přípravě omáčky.
  • Zapečené plátky Cerie můžeme povařit i v hrnci.
  • Ochucení plátků z Cerie:
    Podle tipu pokrmu dochutíme uvařené plátky z Cerie jednou z níže uvedených omáček.
  • Ceriové plátky můžeme připravit rovněž tak, že Cerii uvaříme v celku. Pak nakrájíme na plátky. jednotlivé plátky osmahneme na oleji a pak zalijeme jednou z níže uvedených omáček.
  • Omáčka základní česneková:
    Použijeme sójovou omáčku, vývar a třený česnek.
    Sojovou omáčku naředíme vývarem, tak aby byla přiměřeně slaná a přidáme třený česnek.
    Všechny suroviny smícháme a promícháme s opečenou Cerií.
    Omáčka zázvorová:
    Použijeme sójovou omáčku, vývar a čerstvý strouhaný zázvor.
    Zázvor nastrouháme na jemno, smícháme se sojovou omáčkou a vývarem. Omáčku promícháme s opečenou Cerií.
    Omáčka s oreganem nebo bazalkou:
    Použijeme olej , Mahá koření, třený česnek, sladkou papriku, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano.
    Na oleji krátce zpěníme Mahá koření a třený česnek, po chvíli přidáme sladkou papriku. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Přidáme rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano. Vše necháme krátce přejít varem.
    Omáčku promícháme s opečenou Cerii.

Poznámky

Podáváme např. s bramborem a zeleninovým salátem.
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat čínu, guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Klíčové slovo Cerie, Česnek, Mahá koření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru