Francouzské brambory
Tento recept na francouzské brambory je ideální pro diabetiky a vegetariány. Na rozdíl od tradičních receptů jsme použili Hrašku na zahušťování, která nejen zvyšuje výživovou hodnotu jídla, ale i dodává lahodnou chuť. Bešamel z Hrašky v kombinaci s restovanou zeleninou a kořením Mahá vytváří harmonický a chutný pokrm, který si oblíbíte. Navíc, pokud použijete tofu, mohou si tento pokrm vychutnat i vegani. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnalo!
Ingredience
Brambory vařené
- 1020 g očištěných brambor
- 12 g soli
- 2 g celého kmínu
- voda
Hraška bešamel
- 20 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 480 ml vývaru nebo vody
- 3 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
Zelenina restovaná
- 1 g celého kmínu
- 1 g bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 120 g očištěné cibule
- 7 g česneku
- 60 g rajčat
- 1 g soli
- 80 g sýra nebo tofu
- 3 g libečku
- 2 g petrželové natě
Dohotovení
- olej na vymazání
- 120 g strouhaného sýru
Instrukce
Brambory vařené
- Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
- Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Hraškový bešamel
- Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřenou vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Zelenina restovaná
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli. Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
- Přidáme, třený česnek a mletý pepř. Krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
- Osolíme, přidáme nastrouhané tofu / sýr, libeček, petrželovou nať a promícháme.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Zeleninu, brambory, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
- Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
- Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené brambory.
- Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny: 7 mléko, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.