Francouzské brambory

Ing. Eliška Škvařilová
Tento recept na francouzské brambory je ideální pro diabetiky a vegetariány. Na rozdíl od tradičních receptů jsme použili Hrašku na zahušťování, která nejen zvyšuje výživovou hodnotu jídla, ale i dodává lahodnou chuť. Bešamel z Hrašky v kombinaci s restovanou zeleninou a kořením Mahá vytváří harmonický a chutný pokrm, který si oblíbíte. Navíc, pokud použijete tofu, mohou si tento pokrm vychutnat i vegani. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnalo!
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Brambory vařené

  • 1020 g očištěných brambor
  • 12 g soli
  • 2 g celého kmínu
  • voda

Hraška bešamel

  • 20 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 480 ml vývaru nebo vody
  • 3 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku

Zelenina restovaná

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 120 g očištěné cibule
  • 7 g česneku
  • 60 g rajčat
  • 1 g soli
  • 80 g sýra nebo tofu
  • 3 g libečku
  • 2 g petrželové natě

Dohotovení

  • olej na vymazání
  • 120 g strouhaného sýru

Instrukce
 

Brambory vařené

  • Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
  • Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.

Hraškový bešamel

  • Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřenou vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Zelenina restovaná

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli. Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme, třený česnek a mletý pepř. Krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
  • Osolíme, přidáme nastrouhané tofu / sýr, libeček, petrželovou nať a promícháme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Zeleninu, brambory, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
  • Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
  • Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené brambory.
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny:   7 mléko, 10 Hořčice
Klíčové slovo Brambory, Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru