Květákový mozeček

Květákový mozeček

Ing. Eliška Škvařilová
Klasické jídlo, které se tradičně připravuje s vajíčkama. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky. Důležité je, dát si záležet a osmahnout cibulku dozlatova.
Kuchyně Bezlepku, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Květák vařený

  • 500 g očištěného květáku
  • sůl

Hraška

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 g oleje nebo másla
  • 80 g očištěné cibule
  • 5 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 300 ml vývaru nebo vody Můžeme použít vývar z vařeného květáku.
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 g soli
  • nadrobno nakrájená jarní cibulka

Instrukce
 

Květák

  • Očištěný květák rozebereme na větší růžičky.
  • Růžičky květáku uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
  • Uvařený květák scedíme a rozsekáme na menší kousky.

Bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.

Dohotovení

  • Kousky květáku vmícháme do hotového bešamelu.
  • Zdobíme drobně nakrájenou cibulkou.

Podávání

  • Podáváme s vařenými brambory či pečivem a zeleninovým salátem.
  • Pokud chceme mít pokrm sytější posypeme na talíři strouhaným sýrem nebo uzeným tofu.

Video

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice.
Klíčové slovo Bešamel, Hraška, Hraška na zahušťování, Květák, Květákový mozeček, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru