Příprava Cerie – seita

    Můžete sdílet na:
    Jak připravit Seitan - Cerii. Zde se dozvíte, jak snadno vytvořit svůj seitan, který je skvělou alternativou masa pro vegany i vegetariány.
    Cerie – moderní seitan, který si snadno připravíte doma! Použijte jej jako chutnou alternativu masa do svých oblíbených receptů. Tento domácí seitan je ideální pro vegany, vegetariány a všechny, kdo chtějí do jídelníčku zařadit více rostlinných surovin. Snadná příprava a skvělá chuť.
    Porce 4 porce
    Calories

    Ingredience
      

    Instrukce
     

    • Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
    • Těsto můžeme nechat odležet.
    • Příprava Cerie v hrnci:
      Z připraveného těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody tak, aby plaval. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a zvolna vaříme alespoň půl hodiny. Je-li knedlík silnější, prodloužíme dobu varu na 45 minut. Doba varu je delší, protože je potřeba Cerii důkladně provařit, aby byla dobře stravitelná. Uvařenou Cerii nakrájíme na plátky, kostky nebo nudličky.
    • Příprava Cerie v troubě:
      Z hotového těsta vytvarujeme plátky, které klademe vedle sebe na vymazaný plech. Zalijeme vařící vodou, přidáme sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, nať, česnek a vaříme v troubě 30 minut. Do vody můžeme přidat i kořenovou zeleninu. Získaný vývar můžeme použít při přípravě omáčky. Zapečené plátky Cerie můžeme povařit i v hrnci.
    • Porcování Cerie:
      Uvařenou Cerii krájíme dle dalšího použití na plátky, kostky či nudličky. Takto nachystanou Cerii můžeme rovnou použít nebo uchovávat v lednici či mrážáku.
    • Ochucení Cerie:
      Podle tipu pokrmu uvařenou Cerii dochutíme.
      Naporcovanou Ceriii nejdříve ze všech stran osmahneme na oleji a zalijeme jednou z připravených omáček.
    • Omáčka základní česneková:
      Použijeme sójovou omáčku, vývar a třený česnek.
      Sojovou omáčku naředíme vývarem, tak aby byla přiměřeně slaná a přidáme třený česnek.
      Všechny suroviny smícháme a promícháme s opečenou Cerií.
      Omáčka zázvorová:
      Použijeme sójovou omáčku, vývar a čerstvý strouhaný zázvor.
      Zázvor nastrouháme na jemno, smícháme se sojovou omáčkou a vývarem. Omáčku promícháme s opečenou Cerií.
      Omáčka s oreganem nebo bazalkou:
      Použijeme olej , Mahá koření, třený česnek, sladkou papriku, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano.
      Na oleji krátce zpěníme Mahá koření a třený česnek, po chvíli přidáme sladkou papriku. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Přidáme rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano. Vše necháme krátce přejít varem.
      Omáčku promícháme s opečenou Cerii.

    Poznámky

    • Je dobré nechat těsto alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
    • Do těsta můžeme přidat různé koření a tím hned ovlivnit výslednou chut Cerie.
    • Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
    • Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
    Pokud by vás zajímali další informace o Cerii, tak se podivejte na náš článek jak připravit Cerii – seitan
    Alergeny: 1 Lepek
    Klíčové slovo Cerie, veganský recept, seitan, domací seitan, vegetariánské recepty, alternativa masa, Jak připravit seitan
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    3 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments