Česnekový dresing

Tisk

Česnekový dresing

Léčivé účinky česneku jsou známé, proto ho přidáváme do našeho jídelníčku co nejčastěji.
Česnekový dresing z vyšlehaného hraškového základu se skvěle hodí k pečené zelenině, smaženým jídlům a také jako dresing do salátů.
Klíčové slovo Česnekový dresing, Hraška, Hraška na zahušťování, Koprový dresing, Omáčka, Zdraví, Zdravý recept
Porce 5 Porcí
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Česnekový dresing

  • 70 ml slunečnicového oleje
  • 1 špetka Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka mletého kayenského pepře
  • 1 špetka cukru
  • 50 g Hrašky na zahušťování
  • 400 ml vody Můžeme použít vývar
  • 1 g soli
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 50 g nakládaných okurek
  • 50 ml okurkového láku
  • 30 g třeného česneku nebo dle chuti

Instrukce

Česnekový dresing

  • Do prázdného hrnce vlijeme olej.
  • Vsypeme Mahá koření, mletý pepř, kayenský pepř a cukr.
  • Zvolna a krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Vsypeme Hrašku na zahušťování.
  • Mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Necháme vychladnout.
  • Vmícháme plnotučnou hořčici, nastrouhaný nakládaný okurek, třený česnek.
  • Vyšleháme na hladký krém.
  • Podle potřeby přidáme lák z okurek a dochutíme.
X