Segedínský guláš s opečenou Cerií

    Můžete sdílet na:
    Papriková chuť, šťavnaté kysané zelí, krémová omáčka zjemněná smetanou, to je charakteristická chuť segedínského guláše.
    My jsme guláš zahustili Hraškou namísto bílé mouky, a tak jsme ještě zvýšili jeho výživnou hodnotu. Guláš podáváme s opečenými kousky Cerie.
    Kuchyně Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Ceria

    Segedín omáčka

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 120 g očištěné cibule
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 6 g sladké mleté papriky
    • 160 g kysaného zelí
    • 30 g Hrašky na zahušťování
    • 450 ml vývaru nebo vody
    • 6 g soli
    • 50 g sušeného sójového mléka můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou

    Instrukce
     

    Ceria

    • Uvařenou Cerii nakrájíme na kostky.
    • Cerii opečeme na oleji na pánvi.
    • Třený česnek, sójovou omáčku a vývar smícháme dohromady.
    • Vniklou směsí zalijeme opečené kousky Cerie.
    • Takto upravená Cerie je křupavá, ale přitom šťavnatá.

    Příprava Segedínu

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
    • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí a krátce ho orestujeme.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme.
    • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Vmícháme sušené sójové mléko. Necháme přejít varem.

    Servírování

    • Na talíři klademe opečené kousky Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť i křupavost.
    • Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, s vařenými brambory nebo rýží.

    Poznámky

    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.
    Klíčové slovo Guláš, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Segedín, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: