Segedínský guláš s opečenou Cerií
Papriková chuť, šťavnaté kysané zelí, krémová omáčka zjemněná smetanou, to je charakteristická chuť segedínského guláše. My jsme guláš zahustili Hraškou namísto bílé mouky, a tak jsme ještě zvýšili jeho výživnou hodnotu. Guláš podáváme s opečenými kousky Cerie.
Ingredience
Ceria
- 200 g uvařené Cerie Cerii připravíme podle receptu zde.
- 40 g oleje
- 50 ml vody nebo vývaru
- 10 g česneku
- 10 ml sójové omáčky
Segedín omáčka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 120 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 6 g sladké mleté papriky
- 160 g kysaného zelí
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 450 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 50 g sušeného sójového mléka můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou
Instrukce
Ceria
- Uvařenou Cerii nakrájíme na kostky.
- Cerii opečeme na oleji na pánvi.
- Třený česnek, sójovou omáčku a vývar smícháme dohromady.
- Vniklou směsí zalijeme opečené kousky Cerie.
- Takto upravená Cerie je křupavá, ale přitom šťavnatá.
Příprava Segedínu
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
- Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí a krátce ho orestujeme.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vmícháme sušené sójové mléko. Necháme přejít varem.
Servírování
- Na talíři klademe opečené kousky Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť i křupavost.
- Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, s vařenými brambory nebo rýží.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!