Tisk
Houbová smaženice
Klasické jídlo, které se tradičně připravuje s vajíčky. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky. Důležité je, dát si záležet a osmahnout cibulku dozlatova.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Příprava hud
- 500 g hub co les dá, ale mohou být i žampiony či hlíva, když čerstvé houby nejsou po ruce
- 50 g oleje
- sůl
Připrava Hrašky
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 g oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 40 g Hrašky na zahušťování
- 300 ml vývaru nebo vody Můžeme použít vývar z vařeného květáku.
- 2 g soli
- nadrobno nakrájená jarní cibulka nebo petrželka
Instrukce
Příprava hub
- Očištěné houby nakrájíme na kousky a podusíme na oleji pod pokličkou.
- Houby posolíme a dusíme zvolna, až je všechna voda z hub vydušená. Pokud jsou houby suché malinko je podlijeme vodou.
Příprava bešamelu z hrašky
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Dohotovení
- Podušené houby smícháme s hraškovým bešamelem.
- Při podávání ozdobíme drobně nakrájenou cibulkou.
Podávání
- Podáváme s vařenými brambory či pečivem a zeleninovým salátem.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice.