Houbová smaženice

    Můžete sdílet na:
    Klasické jídlo, které se tradičně připravuje s vajíčky. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky. Důležité je, dát si záležet a osmahnout cibulku dozlatova.
    Kuchyně Bezlepku, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Příprava hud

    • 500 g hub co les dá, ale mohou být i žampiony či hlíva, když čerstvé houby nejsou po ruce
    • 50 g oleje
    • sůl

    Připrava Hrašky

    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 g oleje nebo másla
    • 80 g očištěné cibule
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 40 g Hrašky na zahušťování
    • 300 ml vývaru nebo vody Můžeme použít vývar z vařeného květáku.
    • 2 g soli
    • nadrobno nakrájená jarní cibulka nebo petrželka

    Instrukce
     

    Příprava hub

    • Očištěné houby nakrájíme na kousky a podusíme na oleji pod pokličkou.
    • Houby posolíme a dusíme zvolna, až je všechna voda z hub vydušená. Pokud jsou houby suché malinko je podlijeme vodou.

    Příprava bešamelu z hrašky

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme zvolna do zlatova.
    • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.

    Dohotovení

    • Podušené houby smícháme s hraškovým bešamelem.
    • Při podávání ozdobíme drobně nakrájenou cibulkou.

    Podávání

    • Podáváme s vařenými brambory či pečivem a zeleninovým salátem.

    Poznámky

    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Alergeny: 10 Hořčice.
    Klíčové slovo Bešamel, Hlíva, Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Žampiony, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments