Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami
Hraška nám zahustí omáčku a tak získáme krémovou smetanovou omáčku jemně nakyslé chuti po nakládaných okurkách. A máslová fazole je superpotravina, která by měla mít místo v našem jídelníčku.
Ingredience
Fazole
- 80 g bílých máslových fazolí
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks celého nového koření
Okurky nakládané
- 70 g nakládaných okurek
- 20 ml oleje
Omáčka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 2 g cukru
- 15 g mrkve
- 15 g celeru
- 15 g petržele
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 1 špetka mletého pepře
- 32 g Hrašky na zahušťování
- 440 ml vývaru nebo vody
- 8 ml citronové šťávy nebo octa
- 8 g soli
- 1 špetka tymiánu
- 1 špetka kurkumy
- 60 g sušeného sójového mléka
Instrukce
Fazole
- Fazole přes noc namočíme do studené vody.
- Ráno vodu slijeme a uvaříme v čisté vodě doměkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
Okurky nakládané
- Na oleji orestujeme na kostičky nakrájené nakládané okurky.
Omáčka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, cukr, nastrouhanou kořenovou zeleninu, muškátový oříšek, mletý pepř a orestujeme.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme citronovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme tymián, sušené sójové mléko, rozmixujeme dohladka a krátce povaříme.
Dohotovení
- Do hotové omáčky vložíme uvařené fazole, orestované okurky a necháme přejít varem.
Poznámky
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!