Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné

Tisk

Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné

Kdo má rád houby bude nadšený. Sytá polévka zahuštěná Hraškou je samá chuť. Když nemáme bedly, stačí k přípravě polévky hlíva ústřičná, která se dá navíc koupit po celý rok.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Bedle, Guláš, Hlíva, Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hlíva ústřičná – příprava

  • 120 g bedel nebo hlívy ústřičné
  • 12 ml oleje
  • 2 g soli

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka chilli
  • 6 g mleté sladké papriky
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 900 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli
  • 1 špetka majoránky

Instrukce

Hlíva ústřičná – restování

  • Očištěné bedly či hlívu nakrájíme na kousky.
  • Kousky orestujeme na oleji.
  • Bedle solíme až nakonec restování, rychleji změkne.

Příprava polévky

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nastrouhanou mrkev a celer.
  • Zvolna restujeme do křupava.
  • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.

Dohotovení

  • Do hotové polévky přidáme orestované bedly nebo hlívu a necháme přejít varem.

Poznámky

  • Namísto bedel můžeme použít i jiné houby.
  • Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme ale pozor, abychom koření nespálili.
  • Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
  • Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Polévky, Houby
X