Tisk
Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné
Kdo má rád houby bude nadšený. Sytá polévka zahuštěná Hraškou je samá chuť. Když nemáme bedly, stačí k přípravě polévky hlíva ústřičná, která se dá navíc koupit po celý rok.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Hlíva ústřičná – příprava
- 120 g bedel nebo hlívy ústřičné
- 12 ml oleje
- 2 g soli
Polévka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka chilli
- 6 g mleté sladké papriky
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 900 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
- 1 špetka majoránky
Instrukce
Hlíva ústřičná – restování
- Očištěné bedly či hlívu nakrájíme na kousky.
- Kousky orestujeme na oleji.
- Bedle solíme až nakonec restování, rychleji změkne.
Příprava polévky
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nastrouhanou mrkev a celer.
- Zvolna restujeme do křupava.
- Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
- Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.
Dohotovení
- Do hotové polévky přidáme orestované bedly nebo hlívu a necháme přejít varem.
Poznámky
- Namísto bedel můžeme použít i jiné houby.
- Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme ale pozor, abychom koření nespálili.
- Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
- Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.